Vēstījuma īpatnības J. Einfelda īsprozā - Krievāne, Sanita (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba mērķis ir atklāt vēstījuma īpatnības J.Einfelda īsprozas krājumos, ņemot vērā rakstnieka daiļrades savdabību. Par darba galvenajiem avotiem izmantoti J.Einfelda īsprozas krājumi „Mēness bērns”, „Pornogrāfisko bildīšu tirgotājs”, „Neļaudis”. Teorētiskās bāzes pamatā ir B.Tabūna grāmata „Prozas specifika”, H.Hirša „Prozas poētika”, K.Kiršentāles, B.Smilktiņas, Dz.Vārdaunes darbs „Prozas žanri”, kā arī literatūrzinātniskie un kritikas raksti. Bakalaura darbs strukturēts četrās nodaļās. Tiek sniegts ieskats J.Einfelda literārajā biogrāfijā, apskatīts vēstījums kā prozas pamatkategorija, pievērsta uzmanība raksturīgākajiem vēstījuma struktūras elementiem un to realizācijai un sirreālistiskā vēstījuma iezīmēm J.Einfelda īsprozas krājumos. Pētījuma galvenie secinājumi attiecas uz J.Einfelda īsprozas atkāpi no žanra kanoniem, fragmentārismu, biežu vēstījuma formu maiņu, stāstījuma un personāža runas īpatnībām, sirreālistiskā vēstījuma klātbūtni īsprozas tekstu vienībās. Atslēgvārdi: īsproza, vēstījums, struktūra, stāstījums, personāža runa, sirreālisms.

The pecularities of the narration in the short prose by Jānis Einfelds The goal of the work is to reveal the peculiarities of the short prose collections by J. Einfelds, taking to consideration the particularity of the writer. The main sources used in this work are the following short-prose collections written by J.Einfelds: „Mēness bērns”, „Pornogrāfisko bildīšu tirgotājs”, „Neļaudis”. The books „Prozas specifika” by B.Tabuns „Prozas poētika”, by H.Hiršs, „Prozas žanri” by K.Kiršentāle, B.Smilktiņa, Dz.Vārdaune as well as literary-scientific and critical articles serve as theoretical basis. The bachelor paper consists of four chapters. There is included discretion of the J. Einfelds’ literary biography; the narration is viewed as the basic category of the prose. The attention is drawn to the most characteristic structure elements of the narration and their realization, as well as to the surrealistical narration features in the short prose collections by J. Einfelds. The main conclusions of the research refer to the short prose indention from the genres’ canons, fragmentation, often change of the narration form, features of account and characters’ speech, the presence of the surrealistic narration in the short prose. Keywords: short prose, narration, structure, account, characters’ speech, surrealism.
The Peculiarities of Narration in the Short Prose by J.Einfelds
Keywords: Filoloģija