Piepju Aphyllophorales daudzveidību ietekmējošie faktori uz parastās egles Picea abies atmirušās koksnes Ķemeru nacionālajā parkā - Šūba, Undīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda ir piepju sugu daudzveidība uz parastās egles atmirušās koksnes, atkarībā no faktoriem, kas ir saistīti ar šo koksni. Ierīkoti deviņi parauglaukumi Ķemeru nacionālajā parkā. Noteikti atmirušo koksni raksturojošie parametri parastajai eglei (kritalām, stumbeņiem, sausokņiem) un reģistrēta piepju sugu sastopamība. Pētījuma galvenie rezultāti: lielākā sugu daudzveidība konstatēta uz kritalām otrajā sadalīšanās pakāpē; pastāv būtiska korelācija starp kritalu sadalīšanās pakāpi un sugu skaitu; konstatēta būtiska saistība egļu violetpiepei ar otro kritalu sadalīšanās pakāpi; pastāv būtiska korelācija starp kritalu un sausokņu diametru un sugu skaitu; pastāv būtiska korelācija starp kritalu garumu un sugu skaitu. Atslēgas vārdi: piepes, parastā egle, atmirusī koksne, dabiski meži.

The aim of this study is identify factors that affect polypore living on Norway Spruce dead wood diversity depending of parameters describing dead wood. Nine sampling plots were set at Ķemeri national park. Measured parameters that describes dead wood on Norway Spruce logs, snags, standing dead trees, recorded appearance of polypore species. Main results of this study: higher diversity of polypore species was on logs in second decay class, there is correlation between decay class of logs and number of polypore species, there is relationship between Trichaptum abietinum and second decay class of logs, there is correlation between logs and standing dead trees diameter and number of polypore species, there is correlation between length of logs and number of polypore species. Keywords: polypore, Norway Spruce, dead wood, unmanaged forests.
Factors that affect polypore Aphyllophorales living on Norway Spruce Picea abies dead wood diversity at Ķemeri national park
Keywords: Bioloģija