Personas tiesību uz kompensāciju realizācija kriminālprocesā - Ciemiņa, Dita (Latvijas Universitāte, 2018)
Kompensācija ir naudas izteiksmē noteikta samaksa, ko persona, kura ar noziedzīgu nodarījumu radījusi kaitējumu, samaksā cietušajam kā gandarījumu par morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām un mantisko zaudējumu. Tiesības saņemt atbilstīgu atlīdzinājumu tiesību aizskāruma gadījumā kā vienas no cilvēka pamattiesībām garantētas arī Latvijas Republikas Satversmes 92.pantā. Maģistra darbs tika izstrādāts ar mērķi izpētīt kompensācijas institūta nozīmi un problemātiku un to, kā persona var realizēt savas tiesības saņemt kaitējuma kompensāciju. Darbs sastāv no četrām nodaļām, kurās, analizējot literatūru, normatīvos aktus un tiesu praksi, tika apskatītas personas tiesības uz kompensāciju mantisku zaudējumu gadījumā un morālā kaitējuma kompensācijas gadījumā, tāpat autore aplūkoja arī valsts kompensācijas cietušajiem institūtu. Maģistra darba noslēgumā tiek sniegti priekšlikumi Kriminālprocesa likuma normu pilnveidošanai, lai persona varētu realizēt tiesības uz kompensāciju bez nepamatotiem ierobežojumiem.

Compensation is a fixed amount paid by a person who has caused harm by a criminal offense to the victim as a sastifaction of moral harm, physical suffering and property loss. The right to appropriate compensation in the event of a violation of rights as one of the fundamental human rights is also guaranteed in Article 92 of the Latvian Republic Constitution. The master's thesis was designed with the aim to investigate the significance and problems of the compensation system and how a person can exercise his right to recieve compensation for damage. The work consists of four chapters, in which, analyzing literature, normative cats and court practice, the rights of a person to a compensation in the event of material loss and moral damage were considered, author also looked at the state compensation system for the victims. At the conclusion of the Master's thesis, proposals are made for improvement of the norms of the Criminal Procedure Law, so that a person can realize the rights to compensation without unreasonable restrictions.
Person rights to compensation in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; kompensācija; cietušais; morālais kaitējums; fiziskas ciešanas; mantiski zaudējumi