Uz vīrusiem līdzīgo daļiņu bāzētas anti-sklerostīna vakcīnas prototipa izveide - Bukele, Krista (Latvijas Universitāte, 2022)
Uz VLP bāzētas vakcīnas organismā izraisa spēcīgu antivielu atbildes reakciju, ko pastiprina uz VLP virsmas simetriski izkārtotie un atkārtotie antigēnu motīvi. Bakalaura darba mērķis bija izveidot uz VLP balstītus anti-sklerostīna vakcīnas prototipus, kas potenciāli varētu inhibēt endogēno sklerostīna pašantigēnu organismā. Bakalaura darbā tika konstruēti sklerostīna ekspresijas vektori, rekombinantais sklerostīna proteīns tika ekspresēts E.coli, attīrīts un ar divām atšķirīgām metodēm ķīmiski konjugēts pie dažādiem VLP. Visefektīvākā konjugācija ar natīvo sklerostīnu tika konstatēta Qβ un ESE001 VLP, izmantojot BCN-PEG8-NHS un tetrazīna-NHS ķīmiskās iezīmes, tādēļ šie konjugāti tika atlasīti kā potenciālie anti-sklerostīna vakcīnas prototipi.

VLP-based vaccines elicit a strong antibody response in the body, enhanced by antigen motifs arranged and repeated symmetrically on the surface of VLPs. The aim of the bachelor's thesis was to develop prototypes of VLP-based anti-sclerostin vaccines that could potentially inhibit the endogenous sclerostin self-antigen in the body. In the bachelor’s thesis sclerostin expression vectors were constructed, the recombinant sclerostin protein was expressed in E. coli, purified and chemically conjugated to different VLPs by two different methods. The most effective conjugation with native sclerostin was found to be in Qβ and ESE001 VLPs using the chemical linkers BCN-PEG8-NHS and tetrazine-NHS, so these conjugates were selected as potential anti-sclerostin vaccine prototypes.
Development of an anti-sclerostin vaccine prototype based on virus-like particles
Keywords: Bioloģija; sklerostīns; VLP; ķīmiska konjugācija; vakcīnas; proteīnu ekspresija