Akumulētā oglekļa daudzums Rīgas pilsētas mežaparku augsnēs. - Grosbahs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba ietvaros veiktajā pētījumā astoņos Rīgas pilsētas mežaparku (Mežaparks, Anniņmuižas mežaparks, Bolderājas mežaparks, Juglas mežaparks, Biķernieku mežaparks, Šmerļa mežaparks, Bābelītes mežaparks un Ulbrokas mežaparks) augsnēs noteikts kopējais ogleklis. Pētījumā aprēķināts kopējais akumulētais oglekļa daudzums augsnes O/A horizontā un augsnes virsējā EB horizontā. Iegūtie dati attēloti kartoshēmās. Pētījumā secināts, ka mežaparkos 1577 ha lielā platībā, augsnes nedzīvajā zemsegā, A horizontā un minerālā EB horizonta pirmajos 10 cm ir akumulēts 118,7 tūkstoši tonnu kopējā oglekļa ar vidējo kopējā oglekļa saturu 62 t C ha-1. Visvairāk kopējais ogleklis – 26,1 tūkstoši tonnu, ir akumulēts Biķernieku mežaparkā. Savukārt augstākais Ckop. saturs – 82,6 t C ha-1 konstatēts Anniņmuižas mežaparkā. Salīdzinot ar SILAVA (2013) pētītajām atjaunotajām dabiskajām priežu meža ekosistēmām, Rīgas mežaparku Ckop. saturs ir par 34% augstāks, bet salīdzinot ar Latvijas mežu vidējo Ckop. saturu – 215 t C ha-1, tas ir ļoti zems, ko izskaidro pētīto mežu tipa nabadzīgās augsnes.

Within this bachelor work soils of eight Riga city forestparks (Mežaparks, Anniņmuižas forestpark, Bolderājas forestpark, Juglas forestpark, Biķernieku forestpark, Šmerļa forestpark, Bābelītes forestpark un Ulbrokas forestpark) were analyzed for total carbon. Within this research, the amount of total accumulated carbon in soil O layer , A layer and the top of EB mineral soil layer was calculated. The acquired data has been shown in schematic maps. Through this research it has been concluded, that in total 1577 ha area of selected forestparks, in the O layer, A layer and first 10 cm of EB mineral layer 118,7 thousand tons of carbon is accumulated. The average total carbon amount in layer is 62 t C ha-1. The largest amount of total carbon 26,1 thousand tons, has been accumulated in Biķernieku forest park, also the highest amount of total carbon 82,6 t C ha-1 has been found in Anniņmuiža forstpark. In comparison with the research done by SILAVA (2013), on renewing pine forest ecosystems, the amount of total carbon in Riga forestpark soils is 34% higher, never the less, in comparison with the average soil total carbon amounts in Latvia’s forests 215 t C ha-1 , it is very low, which can be explained by the general poorness of pine forest soils.
The amount of accumulated carbon in soils of forest parks of Riga
Keywords: Vides zinātne; kopējais ogleklis; augsnes nedzīvā zemsega; augsnes minerālais slānis; reljefs; pilsētas efekts