Informatīvo materiālu ietekme uz pacientu sagatavotību urodinamikas izmeklēšanas metodei - Keisele, Violeta (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma nosaukums “Informatīvo materiālu ietekme uz pacientu sagatavotību urodinamikas izmeklēšanas metodei”. Latvijā no urīna nesaturēšanas jeb patvaļīgas urīna izdalīšanās cieš apmēram 150 000 cilvēku. Statistiskas dati rāda, ka Latvijā urīna nesaturēšana ir sastopama katrai ceturtajai sievietei vecumā virs 35 gadiem (1). Pētījumi liecina, ka Latvijā aptuveni pusei no visiem pacientiem ir tā dēvētā slodzes inkontinence, 43% pacientu nesaturēšana ir jaukta tipa, kamēr 7% urīna nesaturēšanu izraisa pāraktīvs urīnpūslis (pastāvīgi kairināts urīnpūslis, kas var izraisīt pēkšņu un nepārvaramu urīnpūšļa iztukšošanos), to apstiprina īpaša diagnostika – urodinamiskie izmeklējumi (1). Urīna nesaturēšana ir izplatīta saslimšana, par kuru vēl negrib atklāti cilvēki runāt. Tāpēc daudzi izmanto ieliktnīšus, kaut gan higiēnas precēm nevajadzētu būt glābšanas riņķim. Bet gan vajadzētu doties pie ārsta, noskaidrot problēmas cēloni un ārstēt to (2). Pētījuma mērķis: Noskaidrot un izpētīt pacientu sagatavotību par urodinamikas izmeklējuma metodi un izvērtēt nepieciešamību informatīvo materiālu par urodinamikas izmeklēšanas metodi. Pētījums balstīts uz zinātnisko literatūru un pacientu aptaujas anketu rezultātiem. Pētījuma hipotēze: Neizmantojot informatīvos materiālus pacienti ir sliktāk sagatavoti. Pētījumā izmantota neeksperimentālā kvantitatīvā metode, darba instruments - anketa. Lai pētījumam izpētītu mērķi, tad otra anketa tika dota ārstam, kas veic šo procedūru, lai saprastu pēc ārsta viedokļa, kā ir sagatavojušies respondenti. Ārsts, kas bija novērtētjis nezināja, kā respondenti atbildēja uz jautājumiem. Tie, kas lasa informatīvo materiālu ir labāk sagatavoti, jo ārsts novērtēja savu gatavību ar 7-10 punktiem, bet tiem, kam nebija informatīvā materiāla ar 1-6 punktiem. Pēc šī pētījuma autore, kas secināt, ka informatīvais materiāls palīdz respondentiem labāk sagatavoties urodinamikas izmeklējumam. Tas arī atvieglo ārsta darbu, novērš nevajadzīgu stresu uz ārstu un arī pacientu. Tas padara pārbaudi un rezultātus precīzāka.

Study name "information material impact on patients' preparedness Urodynamics investigation method." Urinary incontinence or involuntary urination is a common and distressing problem for about 160 000 people in Latvia. The statistical data shows that the urinary incontinence is a common disease for every fourth woman over the age of 35 years in Latvia (1). Also studies show that in Latvia approximately half of all patients have a so-called load incontinence, 43% of patients have mixed urinary incontinence, while 7% of urinary incontinence caused by overactive bladder (constantly irritated bladder - a condition where there is a frequent feeling of needing to urinate to a degree which can cause sudden and unstoppable bladder emptying). It approved by a special diagnostics - urodynamic examinations (1). Urinary incontinence is a common disease, which still is taboo topic for many people to discuss it openly. Therefore, a lot of urinary incontinence pads are used by patients. But hygiene products shouldn’t be a Lifebuoy. The patients should go to the doctor to find out the cause of the disease and treat it (2). The study aims: To clarify and explore patients' preparedness for Urodynamics examination method and to assess the need for informative material on Urodynamics examination method. The survey is based on scientific literature and patient questionnaire results. The research hypothesis: Without the use of information materials, patients are worse prepared. The study used quantitative non-experimental method, as a working tool is chosen - a questionnaire. To make research more objective, the second questionnaire was given to the doctor who performs the procedure in order to understand his opinion of the preparedness of the respondents. The doctor who had evaluated did not know how the respondents answered the questions. The results of the second questionnaire also approves that those who read informative material are better prepared, because doctor rated their preparedness with 7-10 points, but those who didn’t with 1-6 points. After this study, the author made conclusion that informative material helps to respondents better prepare for Urodynamics examination. It also facilitates the doctor's work, prevents unnecessary stress for doctor and also for the patients. It makes examination and results more accurate.
Information Material Impact on Patients' Preparedness Urodynamics Investigation Methods
Keywords: Medicīna; urīna nesaturēšana; urodinamikas izmeklējums; informētība; Urinary Incontinence; Urodynamic examination