Māsu profesionālās izdegšanas novērtējums dažāda profila nodaļās un preventīvie pasākumi tās mazināšanai - Lipska, Šarlote (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Māsu profesionālās izdegšanas novērtējums dažāda profila nodaļās un preventīvie pasākumi tās mazināšanai.” Māsu izdegšanai ir daudz iemeslu. Māsas bieži strādā ilgas stundas, veicot uzdevumus, kas ir gan fiziski, gan emocionāli smagi. Turklāt māsu profesionāli veiktajam darbam var būt nozīmīgas un pat dzīvības vai nāves sekas pacientiem, ievērojami palielinot stresu darba vietā. Māsu izdegšana ir aktuāla, jo medicīnas aprūpes darbinieku neaizsargātība praksē no likuma puses un pienākumi pret pacientu no otras puses, ir viens no stūrakmeņiem un pamatproblēmām, kas arī ir viens no pamatiem māsu profesionālās izdegšanas sastopamībai praksē. Darba mērķis ir izpētīt māsu profesionālās izdegšanas riska faktorus dažādās slimnīcas profila nodaļās, konstatēt pastāvošās problēmas un piedāvāt iespējamos priekšlikumus šīs jomas sakārtošanai. Ņemot vērā izvirzīto darba mērķi, autore pētnieciskā darba ietvaros sniegs atbildes uz šādiem darba jautājumiem: 1.Kāda ir pastāvošā problemātika māsu profesionālās izdegšanas sindroma noteikšanai dažādās profila nodaļās? 2.Kādi ir pastāvošie darba vides profesionālās izdegšanas faktori māsu vidū dažādās slimnīcas nodaļās? 3.Kā nodrošināt efektīvu māsu izdegšanas psihoemocionālo un fizisko faktoru ietekmes mazināšanu slimnīcas vidē? 4.Pētījuma instruments - autores izveidoti intervijas jautājumi, kas balstīti uz Maslačas izdegšanas aptauju. Pētniecības metode - kvantitatīvā pētniecības metode. Pētījums tiks veikts X slimnīcas nodaļās, kurā tika aptaujātas 8 māsas no dažāda veida profila nodaļām. Pētījuma rezultāti parāda, ka galvenokārt nevienlīdzīga pieeja starp nodaļām, personāla attieksme, stresa un emocionālās slodzes disbalanss, psiholoģiskā atbalsta nenodrošināšana, profilaktisko pasākumu iztrūkums profesionālās izdegšanas novēršanai slimnīcu nodaļās, nespēja un neziņa laikus atklāt agrīnos profesionālās izdegšanas simptomus kā hronisko nogurumu, depersonalizāciju un motivācijas zudumu - ir galvenie māsu izdegšanas faktori.

The topic of the bachelor's thesis is “Assessment of professional burnout of nurses in various hospital departments and preventive measures to reduce it.” There are many reasons for nurse burnout. Nurses often work long hours, performing tasks that are both physically and emotionally difficult. In addition, the work performed professionally by nurses can have significant and even life-or-death consequences for patients, significantly increasing stress in the workplace. Nurse burnout is relevant because the vulnerability of medical care workers in practice from the legal side and the obligations to the patient on the other hand are one of the cornerstones and fundamental problems, which is also one of the foundations for the occurrence of professional burnout of nurses in practice. The aim of the thesis is to study the risk factors for professional burnout of nurses in various hospital departments, to identify existing problems and to offer possible proposals for organizing this area. Taking into account the stated goal of the thesis, the author will provide answers to the following research questions within the framework of the research work: What are the existing problems for determining the professional burnout syndrome of nurses in various hospital departments? What are the existing factors of professional burnout in the work environment among nurses in different hospital departments? How to ensure effective mitigation of the impact of psycho-emotional and physical factors of nurse burnout in the hospital environment? Research instrument - interview questions developed by the author, based on the Maslach burnout survey. Research method - quantitative research method. The study will be conducted in the departments of Riga Eastern Clinical University Hospital, where 8 nurses from various types of profile departments were surveyed. The results of the study show that mainly unequal approach between departments, staff attitude, imbalance of stress and emotional load, lack of psychological support, lack of preventive measures to prevent professional burnout in hospital departments, inability and ignorance to timely detect early symptoms of professional burnout such as chronic fatigue, depersonalization and loss of motivation are the main factors of nurse burnout.
Assessment of professional burnout of nurses in various hospital departments and preventive measures to reduce it
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; izdegšana; preventīvie pasākumi; riska faktori; stress