Prasības rakstura noteikšana un nozīmība Civilprocesā - Priediņš, Arnis (Latvijas Universitāte, 2016)
Autora izvēlētais bakalaura darba temats ir „Prasības rakstura noteikšana un nozīmība civilprocesā”. Ar prasības raksturu saprotams procesuāltiesisks prasību iedalījums mantiskās un nemantiskās prasībās. Šis iedalījums tiešā veidā ietekmē prasības nodrošināšanas iespējamību, valsts nodevas apmēru un attiecīgi arī tiesāšanās izdevumu piespriešanu, kā arī apmēru, kādā tiek atlīdzināti izdevumi advokāta palīdzības samaksai. Ņemot vērā konkrētas prasības rakstura definīcijas neesamību, praksē pastāv viedokļu dažādība par šī jēdziena izpratni. Līdz ar to nereti starp lietas dalībniekiem un tiesu domstarpības par prasības rakstura jēdziena izpratni. Tādēļ autors darbā izvirza mērķi izpētīt atšķirīgo prasības rakstura jēdziena izpratni gan šī jēdziena šaurākā, gan plašākā nozīmē, rodot atbildi uz jautājumu par to, kurš no šiem izpratnes veidiem ir pareizāks, kā arī mēģina rast piemērotu veidu prasības rakstura noteikšanai. Darba kopsavilkumā autors apkopo būtiskākos darba izstrādes gaitā gūtos secinājumus.

Author’s chosen bachelor’s thesis topic is „Determination and significance of claim’s nature in civil procedure”. The concept of claim’s nature is to be understood as a procedural division of claims into claims of financial nature and claims of non-financial nature. This division has a direct impact on feasibility of securing a claim, defining and sentencing the amount of the state fee, as well as the amount of reimbursed costs for advocate’s legal assistance. Taking into account the fact that a specific definition of the concept of claim’s nature is absent, there is a diversity of views on understanding of the concept in practice. Consequently, often there are disagreements between the parties and the court regarding the understanding of the concept of claim’s nature. Therefore, the author nominates to explore the dual comprehension of the concept of claim’s nature both in the narrower and wider sense of the concept, finding an answer to the question of which of the different comprehensions is more correct, as well the author tries to find a suitable way how to determine the nature of the claim. In the summary the author gathers the most important conclusions which were gained developing the bachelor’s thesis.
Determination and significance of claim's nature in civil procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; Prasības raksturs; Mantiska prasība; Nemantiska prasība; Tiesāšanās izdevumi; Prasības summa