Vārda brīvības un reliģijas brīvības konflikta krimināltiesiskie aspekti - Barone-Liepiņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Vārda brīvības un reliģijas brīvības konflikta krimināltiesiskie aspekti.” Vārda brīvības un reliģijas brīvības sadursmes jautājums ir kļuvis īpaši aktuāls mūsdienu aktīvās migrācijas apstākļos, kā arī patvēruma meklētāju uzņemšanas jeb tā dēvētās migrantu krīzes apstākļos. Viens no Eiropa Savienības darbības virzieniem ir sociālās integrācijas un sociālās vienlīdzības politikas izveide un attīstība, bet naida noziegumi ir tiešais kavēklis šiem procesiem. Darbā analizēta vārda brīvība un reliģijas brīvība kā fundamentālas cilvēktiesības jēdziens, saturs un meklētas šo tiesību galējās robežas un saskares punkti, par kuriem paredzēta Kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 71.1 pantu, 74.1 pantu ,78. pantu un 150. pantu . Darbā izmantoti Latvijas un ārvalstu tiesību zinātnieku pētnieciskie darbi un materiāli, kā arī Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Savienības un nacionālie tiesību akti.

The subject of the bachelor thesis is "Aspects of the criminal law regarding conflicts between religious freedom and the freedom of speech. The rapid increase in migration activity as well as the high influx of asylum seekers in recent years has made the clash between these freedoms more increasingly topical. One the main purposes of the European Union is social integration and active development of policies involving social equality, but hate crimes are a direct obstacle of these processes. The work analyzes these freedoms as fundamental civil rights and examines their limits in regard to their overlap in accordance with 71.article, 74.article, 78.article and 150.artice of criminal law. Sources used include both domestic and foreign law scientist research papers and materials, as well as ANO, European Union and national legal acts.
Aspects of the criminal law regarding conflicts between religious freedom and the freedom of speech
Keywords: Juridiskā zinātne; reliģijas brīvība; vārda brīvība; cilvēktiesību sadursme; diskriminācija; naida noziegumi