Alūksnes ezera piekrastes tūrisma attīstība un tās vides ietekmes izvērtējums - Roze, Ance Rūta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā analizēta tūrisma attīstība Alūksnes ezera piekrastē un tās iespējamā ietekme uz apkārtējo vidi. Pētījumā izmantoti Vidzemes Augstskolas Telpiskās pētniecības laboratorijas dati par tūristu mītnēm un tūristu piesaistēm, kas tika papildināti ar informāciju par uzņēmumu darbības izmaiņām un Google Maps atsauksmju analīzi. Tūrisma infrastruktūras izvietojums, kā arī iedzīvotāju izmaiņas analizēts, izmantojot ArcGIS tematiskās kartes. Rezultāti liecina, ka lielākā daļa apmeklētāju vidi vērtē pozitīvi, tomēr atsevišķās vietās konstatētas nepilnības infrastruktūrā un vides apsaimniekošanas kvalitātē. Pētījuma ietvaros izstrādāti priekšlikumi līdzsvarotai un ilgtspējīgai tūrisma un vides attīstībai Alūksnes ezera piekrastē. Bakalaura darba apjoms ir 50 lapaspuses, tas sastāv no 6 nodaļām. Darbā iekļauti 24 attēli un 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: tūrisma infrastruktūra, vides kvalitāte, Google Maps atsauksmes, ArcĢIS analīze, Alūksnes pilsēta

The bachelor thesis analys es the development of tourism on the shores of Lake Alūksne and its potential impact on the surrounding environment. The study uses data from the Spatial Research Laboratory of Vidzeme University of Applied Sciences on tourist accommodation and tourist attractions, supplemented with information on changes in business activities and an analysis of Google Maps reviews. The location of tourism infrastructure and changes in the population were analyzed using ArcGIS thematic maps. The results show that most visitors have a positive opinion of the environment, but in some places there are shortcomings in infrastructure and environmental management. The study developed proposals for balanced and sustainable tourism and environmental development on the shores of Lake Alūksne. The bachelor's thesis consists of 50 pages and comprises 6 chapters. It includes 24 images, and 2 appendices. Keywords: tourism infrastructure, environmental quality, Google Maps reviews, ArcGIS analysis, Alūksne city
Development of coastal tourism on Lake Alūksne and its environmental impact assesment
Keywords: Vides zinātne; tūrisma infrastruktūra; vides kvalitāte; Google Maps atsauksmes; ArcĢIS analīze; Alūksnes pilsēta