Informācijas aizsardzība mājsaimniecības datortīklā - Pavlova, Anda (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba mērķis ir apzināt riskus, kuriem var tikt pakļauti mājsaimniecību datori un to lietotāji, analizēt šo risku iespējamos draudus, kā arī piemeklēt atbilstošos risinājumus, sniedzot ieteikumus to izvēlē un izmantošanā. Darba laikā tiek izdalīti tehnoloģiskie, sociālie un juridiskie riski. Kā galvenie tehnoloģiskie riski tiek noteikti ļaunprātīgas programmatūras iespējamie uzbrukumi. Pie būtiskākajiem sociālajiem riskiem tiek pieskaitīta identitātes zādzība internetā, kā arī riski, kas skar bērnus un pusaudžus. Savukārt atbildība par autortiesību objektu nelegālu izmantošanu tiek aplūkota kā galvenais juridiskais apdraudējums. Nobeigumā tiek izveidots droša mājsaimniecības datortīkla paraugs, izmantojot darba laikā par efektīviem atzītos drošības uzlabošanas risinājumus.

The aim of the work is to study risks that computers and their users in a household network might be exposed to, analyze possible threats and find proper solutions, giving advices in their choice and usage. Technological, social and legal risks are defined during the work. Possible infection with malicious software is determined as the main technological risk. Identity theft in internet, as well as risks, associated to children and teenagers are defined as the most important social risks. Finally, accountability for illegal usage of copyright protected materials is considered as main legal risk. An example of secure household network is created at the end of the work, using those security improvement solutions that have been recognized as effective ones during the work.
Information security in a household computer network
Keywords: Datorzinātne