Akūts nieru bojājums sirds ķirurģijā: incidence un riska faktori - Tjarve, Evita (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba aktualitāte: Sirds ķirurģisko operāciju skaits samazinās, savukārt pieaug operēto pacientu skaits ar nopietnām blakusslimībām anamnēzē. Akūta nieru bojājuma (ANB) sastopamība ir neskaidra, jo pastāv vairākas ANB klasifikācijas, pēc kurām diagnosticē nieru bojājumu. Lai novērstu neatgriezenisku bojājuma attīstīšanos, nepieciešams savlaicīgi veikt laboratoriskos izmeklējumus, noskaidrot bojājuma galvenos riska faktorus un censties tos pēc iespējas novērst. Pētījuma mērķis: Analizēt akūta nieres bojājuma incidenci un riska faktorus pacientiem pēc sirds ķirurģiskas operācijas. Metodes un materiāli: Retrospektīvs kvalitatīvais pētījums, kas izstrādāts Paula Stradiņa Klīniskās universitātes Sirds ķirurģijas centra 21.nodaļā laika periodā no 2016. gada janvāra līdz 2017.gada jūnijam. Kopumā analizētas 183 pacientu medicīniskās slimības vēstures, kuri stacionēti plānveida kārtā kardioķirurģiskai terapijai. Pētījumā iekļautie pacienti iedalīti divās grupās – ar akūtu nieru bojājumu un bez akūta nieru bojājuma. Pētījuma pacienti ar akūtu nieru bojājumu iedalīti divās ANB stadijās pēc RIFLE kritērijiem: pirmajā stadijā ietilpa pacienti, kuriem seruma kreatinīns pieaudzis par ≥ 1,5 – 1,9 reizēm no bazālā kreatinīna. Otrajā stadijā ietilpa pacienti, kuriem seruma kreatinīns pieauga par ≥ 2 reizēm no bazālā kreatinīna līmeņa. Datu ievadei un apstrādei tika izmantota Microsoft Excel 2016. un SPSS Statistics 22 programma. Rezultāti: No 150 pacientiem 88 (58.7%) bija vīrieši un 62 (41.3%) bija sievietes. Pētījumā tika iesaistīti pacienti vecumā no 18 līdz 86 gadiem (mediānais vecums 70 gadi). Bez akūta nieru bojājuma 78% (N = 117) un 22 % (N = 33) pacienti ar akūtu nieru bojājumu. Pirmajā stadijā 16% (N = 24) pacientu, savukārt otrā stadijā 6% (N = 6), pēc RIFLE klasifikācijas kritērijiem. Anestēzijas ilgums bija robežās no 95 - 400 minūtes (vidējais ilgums: 179.85 + 52.72). Aortas oklūzijas laiks pacientiem - vidēji 102.56 minūtes. Secinājumi: ANB incidence pacientiem pēc sirds ķirurģiskajām operācijām ir vidēji augsta, kas atbilst pasaules rādītājiem. Analizējot ANB incidenci pa stadijām, tika konstatēts, ka pētījumā iekļautie pacienti bija pirmajā un otrajā stadijā, bet trešajā stadijā netika neviens diagnosticēts. Vecumā virs 70 gadiem 63 % pacientu sastopams ANB. Pacientiem ar ANB 78,8 % gadījumos sastopama aptaukošanās. ANB gadījumā biežāk veiktais operāciju veids bija vārstuļu protezēšana.

(Cardiac surgery-associated acute kidney injury: incidence and risk factors) Background: The number of cardiac surgery operations is decreasing, while the number of patients with serious co-morbidities is increasing. The incidence of acute kidney injury (AKI) is unclear, as there are several classifications of AKI that are used to diagnose kidney injury. In order to prevent irreversible development of damage, it is necessary to perform laboratory examinations in time, to find out the main risk factors of kidney injury and try to reduce them as much as possible. Aim: Analyze the incidence and risk factors of acute kidney injury in patients after cardiac surgery. Methods: Retrospective qualitative research was performed in Pauls Stradins Clinical University, Department of Cardiac Surgery. From January 2016 until June 2017 a total of 183 patient medical history records, who underwent elective cardiac surgery, were analyzed. Patients included in the study were divided into two groups – with acute kidney injury and no kidney injury. Patients with acute renal impairment are divided into two AKI stages according to RIFLE criteria: the first stage included patients with serum creatinine increased by ≥ 1.5 to 1.9 times from the basal creatinine. The second stage included patients whose serum creatinine increased by ≥ 2 times from the basal creatinine level. Microsoft Excel 2016 and SPSS Statistics 22 were used for data input and processing. Results: Of 150 patients, 88 (58.7%) were male and 62 (41.3%) were female. Patients aged 18 to 86 years (median age 70 years) were enrolled in the study. Patients without acute kidney injury accounted for 78% (N = 117) and 22% (N = 33) with acute kidney injury. According to the RIFLE classification criteria, in the first AKI stage - 16% (N = 24) patients, and in second stage - 6% (N = 6). The duration of anesthesia ranged from 95 to 400 minutes (mean duration: 179.85 + 52.72). Aortic occlusion time in patients was on average 102.56 minutes. Conclusions: The incidence of AKI in patients with cardiac surgery is moderately high, consistent with global rates. Analyzing the incidence of AKI by stages, patients included in the study were found to be in the first and second stages, but none were diagnosed in the third stage. In the age group above 70 years, 63% of patients are experiencing AKI. In patients with AKI 78.8% are obese. In case of AKI, the most common type of surgery was valve replacement.
Cardiae surgery-associated acute kidney injury: incidence and risk factors
Keywords: Medicīna; Akūts nieru bojājums; Seruma kreatinīns; Sirds ķirurģija; Nieres