Ukrainas robežu jautājums attiecībās ar kaimiņvalstīm (Polijas un Krievijas piemēri) - Sudarenko, Ļevs (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir ''Ukrainas robežu jautājums attiecībās ar kaimiņvalstīm''. Darba mērķis ir analizēt, kā robežu jautājumi ietekmē Ukrainas un Polijas un Ukrainas un Krievijas attiecību raksturu un dinamiku, kā arī identificēt galvenos faktorus, kas veido šo valstu atšķirīgās nostājas attiecībā pret Ukrainu. Pētījuma teorētiskā ietvara pamatā ir politiskās ģeogrāfijas, suverenitātes, teritoriālās integritātes un starptautisko tiesību jēdzieni. Metodoloģija ietver vēsturisko un hronoloģisko pieeju, sistēmas analīzi, kā arī Krievijas un Polijas amatpersonu un sabiedriskās domas retorikas salīdzinošo analīzi. Īpaša uzmanība tiek pievērsta robežu vēsturiskajai attīstībai, ģeopolitisko faktoru ietekmei un robežu kā drošības instrumenta (Polijas gadījumā) un kā imperiālās varas atjaunošanas līdzekļa (Krievijas gadījumā) uztverei. Darbā tiek aplūkoti gan robežu formalizācijas juridiskie aspekti sākot ar Krievijas Impērijas sabrukumu un beidzot ar PSRS sabrukumu, gan ideoloģiskās nostādnes, kas ietekmē mūsdienu starpvalstu attiecības. Analīzes rezultāti liecina, ka Polijai neatkarīga Ukraina darbojas kā buferis pret Krievijas ekspansiju, savukārt Krievijai tā ir ģeopolitiskās pārskatīšanas objekts. Tādējādi Ukrainas robežas kļūst ne tikai par teritoriālās organizācijas jautājumu, bet arī par starptautiskās stabilitātes faktoru Eiropā.

The topic of the Master's thesis is ''The issue of Ukraine's borders with its neighbors (examples of Poland and Russia)''. The aim of the thesis is to analyse how border issues affect the nature and dynamics of relations between Ukraine and Poland and Ukraine and Russia, as well as to identify the main factors that shape the divergent positions of these countries towards Ukraine. The theoretical framework of the study is based on the concepts of political geography, sovereignty, territorial integrity and international law. The methodology includes historical and chronological approaches, systemic analysis, and comparative analysis of the rhetoric of Russian and Polish officials and public opinion. Particular attention is paid to the historical development of borders, the influence of geopolitical factors and the perception of borders as a security instrument (in the case of Poland) and as a means of restoring imperial power (in the case of Russia). The work examines both the legal aspects of the formalisation of borders, starting with the collapse of the Russian Empire and ending with the collapse of the USSR, and the ideological frameworks influencing contemporary inter-state relations. The results of the analysis show that for Poland an independent Ukraine acts as a buffer against Russian expansion, while for Russia it is an object of geopolitical revision. Ukraine's borders thus become not only a question of territorial organisation, but also a factor of international stability in Europe.
The issue of Ukraine's borders with its neighbors (examples of Poland and Russia)
Keywords: Politikas zinātne; Ukraina; valsts robežas; Polija; Krievija; ģeopolitika