Vadības kontrole mūsdienu valsts pārvaldē - Norlinds, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs izstrādāts ar mērķi izpētīt un analizēt vadības kontroles statusu un efektivitāti Latvijas valsts pārvaldē, kā arī pārbaudīt izvirzīto hipotēzi: “Vadības kontrole mūsdienu valsts pārvaldē Latvijā nav efektīva, jo pietiekami netiek kontrolēti valsts pārvaldes iestāžu vadītāji”. Galvenie secinājumi: valsts pārvaldes iestāžu vadošo amatpersonu atskaitīšanās un kontroles mehānisms ir salīdzinoši vājš un nepārdomāts; notiek kontrolējošo iestāžu darbības iegrožošana, tā vēl vairāk vājinot kontroles iespējas; kontroles intensitāte un biežums ir tieši atkarīgs no attiecīgās nozares ministra aktivitātes un ieinteresētības kontroles nodrošināšanā padotajās institūcijās; atklāts pārkāpums vēl nenozīmē, ka vainīgā persona tiks sodīta un tai nebūs iespējas atjaunoties amatā, kas savukārt rada negatīvu priekšstatu par vadības kontroli kopumā.

The aim of the paper is to study and analyse efficiency of management control in public administration in Latvia also to verify hypothesis: “Management control in modern public administration in Latvia is not efficient, due to lack of proper control for heads of public agencies and institutions”. Main conclusions drawn: accountability and control mechanisms of heads of public administration institutions are weak and inconsiderate; actions of controlling institutions have been hindered, thus optimal control is also quite weakened; intensity and regularity of controlling work of subordinated institutions depends on activity and involvement of Minister of respective field; if someone has been proved guilty doesn’t mean this person would be fined or punished by law, which results in negative collective representations of management control.
Management Control in Modern Public Administration
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)