Darba vides gaisa piesārņojuma novērtējums krāsošanas procesā ar gāzu hromatogrāfijas metodi - Cercina, Agnese (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba vides gaisa piesārņojuma novērtējums krāsošanas procesā ar gāzu hromatogrāfijas metodi. Cercina A., zinātniskie vadītāji - Rīgas Stradiņa universitātes Higiēnas un arodslimību laboratorijas vadošais pētnieks, Dr. med. Baķe M. Ā. un Latvijas Universitātes vadošais pētnieks Dr. Chem. Nakurte I. Maģistra darbs, 52 lappuses, 21 attēli, 9 tabulas, 31 literatūras avoti, 17 pielikumi. Latviešu valodā. Darba teorētiskajā daļā apkopota informācija par GOS ietekmi uz veselību, apskatīti dažādi paraugu ņemšanas veidi un sorbcijas materiāli. Apkopotas populārākās GOS koncentrāciju noteikšanas metodes. Darbā ir veikta gaistošo organisko savienojumu koncentrācijas gāzu hromatogrāfiska noteikšana darba zonas fonam, izmantojot dažādus aspirēšanas ātrumus (0,1, 0,5, 1,0 L/min) un izmantojot aktivētās ogles sorbentu „Orbo-32”, kā arī pasīvo dozimetru „3M-3500”. Pārbaudīta GOS koncentrācija darbinieka izelpā, izmantojot individuālo gaisa paraugu ņēmēju „Gilian LFS” ar gaisa aspirēšanas ātrumu 0,1 L/min, kā sorbentu izmantojot aktivēto ogli. Novērtēta GOS koncentrācija krāsotājam un maiņas vecākajam elpošanas zonā, izmantojot aktivētās ogles sorbentus un pasīvos dozimetrus un iespējamais GOS risks veselībai.

Air pollution assessment of working environment in the dyeing process with gas chromatography. Cercina A., scientific supervisors – senior researcher of the Riga Stradiņš University, Laboratory of Hygiene and Occupational Diseases, Dr. med. Bake M. A. and a leading researcher of Latvian University Dr.Chem. Nakurte I. Master thesis, 52 pages, 21 figures, 9 tables, 31 literature sources, 17 annexes. In Latvian. The theoretical part provides information on the health effects of Volatile Organic Compounds (VOCs), various sample types and sorption materials. A summary of the most popular VOC concentration determination methods is made. The experimental part of thesis is performed to determine the levels of VOCs in the background air samples using different flow-rate speeds (0,1, 0,5, 1,0 L/min) using an activated charcoal sorbent „Orbo-32”, and a passive dosimeter „3M-3500”. The concentration of VOCs in the exhale samples of workers is tested using individual air sampler „Gilian LFS” with flow-rate 0,1 L/min, using activated charcoal as an absorbent. The concentration of VOCs in the air samples taken from the breathing zone of a painter and a shift manager is tested using activated charcoal sorbent and passive dosimeters. The possible health risks of VOC exposure are analysed.
Air pollution assessment of working environment in the dyeing process with gas chromatography
Keywords: Ķīmija; GAISTOŠIE ORGANISKIE SAVIENOJUMI (GOS); PASĪVIE DOZIMETRI; AKTIVĒTĀS OGLES SORBENTI; GĀZU HROMATOGRĀFS; IZELPOTAIS GAISS