Optiskā apmiglojuma ietekme uz krāsu redzi - Šķirmante, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapām, satur 16 attēlus un 21 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izpētīt optiskā apmiglojuma ietekmi uz krāsu redzi. Subjekti: Kopumā visos trijos eksperimentos piedalījas 30 subjekti vecumā no 21 līdz 24 gadiem. Visi subjekti bija normāli trihromāti. Metodes: Pētījumā tika izmantotas trīs metodes. Par pētījuma pamatmetodi tika uzskatīts Farnsworth D15 tests, kuru veicot, subjekta uzdevums bija sakārtot 15 krāsu figūras pareizā secībā. Lai noteiktu, kādā veidā apmiglojums un apgaismojums ietekmē zīlītes diametra izmaiņas, ar CCD kameru tika veiktas zīlītes fotogrāfijas. Lai novērtētu krāsu toņa izšķiršanas spēju apmiglojuma ietekmē, tika pielietota Microsoft Visual Basic izveidotā datorprogramma. Secinājumi: Samazinātā apgaismojumā tiek ietekmēta krāsu redzes testa Farnsworth D15 izpilde. Pie apgaismojuma 1 lx vidējais testā pieļauto kļūdu skaits bija 2,04±0,26. Optiskais apmiglojums, kurš pazemina redzes asumu līdz 0,3, neietekmē krāsu redzes testa Farnsworth D15 izpildi fotopiskos jeb dienas redzes apstākļos. Mezopiskos jeb krēslas redzes apstākļos optiskajam apmiglojumam ir būtiska ietekme uz krāsu redzi. Vidējais testā pieļauto kļūdu skaits bija 4,32±0,35. Optiskā apmiglojuma ietekmē tiek novērotas zīlītes diametra izmaiņas gan fotopiskos, gan mezopiskos apstākļos. Ar 6D stipru apmiglojošo lēcu zīlītes diametrs fotopiskos apstākļos palielinās diapazonā no 3 līdz 5mm, mezopiskos apstākļos no 6 līdz 7,4 mm.Ņemot vērā literatūras datus un iegūtos rezultātus var secināt, ka krāsu redzes pasliktināšanās mezopiskos apstākļos ar optisko apmiglojumu lielā mērā ir saistāma ar zīlītes diametra palielināšanos. Zīlītes paplašināšanās palielina acs aberācijas un pieaug otrā veida Stiles-Crawforda efekta ietekme uz krāsu redzi. Atslēgas vārdi: optiskais apmiglojums, Farnsworth D15, redzes kvalitāte, krāsu izšķirtspēja, acs aberācijas.

Bachelor work is written in Latvian on 40 pages. It contains 16 pictures. There are 21 references to literature. Purpose: to explore the effect of optical blurring on color vision. Subjects: Overall, all three experiments, participated in 30 subjects aged from 21 to 24 years. All subjects were normal trichromats. Method: The study used three methods. The Farnsworth D15 test was considered for this study basic method, which involves subject's task was to sort the 15 color figures in the right order. To determine how the lighting affects optical blurring and pupil diameter changes, with the CCD camera were performed pupil photographs. To assess the color tone of resolution optical blurring influence, was given the Microsoft Visual Basic set up a computer program. Conclusions: The reduced lighting is affected color vision test Farnsworth D15 execution. At 1 lx illumination test error in the mean number was 2.04 ± 0.26. 2. Optical blurring, which lowers the visual acuity to 0.3, does not affect color vision test Farnsworth D15 execution in photopic conditions. Mesopic or twilight conditions, optical blurring have significant effects on color vision. The average error in the test was 4.32 ± 0.35. 3. Optical blurring affect the observed changes in pupil diameter in photopic and mesopic conditions. The 6D strong blurring lense pupil diameter in photopic conditions increases the range of 3 to 5mm, in mesopic conditions of the 6 to 7,4 mm. Taking into account the literature data and the results obtained it can be concluded that color vision loss in mesopic conditions, with optical blurring largely attributed to an increase in pupil diameter. Pupil expansion increases the ocular aberrations and increase the second kind of Stiles-Crawford effect of on colour vision. Keywords: optical blurring, Farnsworth D15, optical quality, colour resolution, aberrations.
Effect of optical blurring on color vision
Keywords: Fizika