Eksperimentāla išēmiska insulta izraisītās ilgtermiņa izmaiņas neiroblastu proliferācijā un neironu skaitā peļu smadzenēs - Soldāne, Rūta (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī darba mērķis bija noteikt filamenta izraisītas vidējās smadzeņu artērijas oklūzijas (fMCAo) efektus uz neiroblastu proliferāciju un neironu skaita izmaiņām modeļdzīvnieku smadzenēs hroniskajā insulta fāzē – 6 mēnešus pēc fMCAo izraisīšanas. Šim mērķim ievadīja BrdU un tad veica imūnhistoķīmisko BrdU noteikšanu kopā ar neiroblastu (DCX) un neironu (NeuN) marķieriem. Rezultāti parāda, ka hroniskajā insulta fāzē neiroblastu proliferācija nav izmainīta, bet jaunizveidotu neiroblastu deficīts ir skaidri redzams fMCAo grupas dzīvnieku smadzeņu neirogēnajā nišā – hipokampa dentate gyrus rajonā. Konsekventi, nobriedušo neironu skaits ir zemāks fMCAo dzīvnieku ipsilaterālajā hipokampa (CA3 rajonā). Iegūtie dati ļauj secināt, ka hroniskajā išēmiskā insulta fāzē ir traucēta neiroblastu veidošanās smadzeņu neirogēnajā nišā, kas rezultējas ar samazinātu nobriedušo neironu skaitu šajā nišā.

The aim of this work was to determine the effects of filament-induced middle cerebral artery occlusion (fMCAo) on neuroblast proliferation and changes in the number of neurons in the brain of model animals in the chronic phase of stroke - 6 months after fMCAo induction. For this purpose, BrdU was administered and then immunohistochemical detection of BrdU was performed along with neuroblast (DCX) and neuron (NeuN) markers. The results show that in the chronic phase of stroke, the proliferation of neuroblasts is not changed, but the deficit of newly formed neuroblasts is clearly visible in the neurogenic niche of the brains of fMCAo animals - the dentate gyrus region of the hippocampus. Consistently, the number of mature neurons is lower in the ipsilateral hippocampus (CA3 region) of fMCAo animals. The obtained data allow us to conclude that in the chronic phase of ischemic stroke, the formation of neuroblasts in the neurogenic niche of the brain is impaired, which results in a reduced number of mature neurons in this niche.
Experimental ischemic stroke-induced long-term changes in neurablast proliferation and neuronal count in the mice brain
Keywords: Farmācija; Išēmisks insults; Neiroblasti; Neironi; fMCAo