Valūtas riska novērtēšanas metodes - Sedovs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2016)
Pēdējo gadu laikā, saasinoties situācijai Austrumeiropā, ir piedzīvotas valūtas kursa svārstīguma krasas pārmaiņas, tādēļ ir iespējamas arī turpmākas valūtas kursu krīzes un to izraisītas valūtas svārstības. Pamatojoties uz to, maģistra darbs „Valūtas riska novērtēšanas” izstrādāts ar mērķi pētīt valūtas riska novērtēšanas metodes gan Latvijā gan Eiropā, kā arī izstrādāt priekšlikumus banku valūtas risku pārvaldības uzlabošanai. Darbs sastāv no trīs daļām – teorētiskā par valūtas riska vēsturisko attīstību, tā ietekmējošajiem faktoriem un normatīvo regulējumu, analītiskā par valūtas risku novērtēšanas metodēm, un praktiskās par valūtas riska modelēšanu. Darba apjoms ir 88 lappuses, tajā iekļauti 37 attēli, 31 tabula un 17 pielikumi. Darbā izmantotās literatūras un avotu vienību skaits – 54. Pētījuma rezultātā darba autors secinājis, ka attīstītākās riskam pakļautās vērtības novērtēšanas metodes neuzrāda nedz būtiski labākus rezultātus par FKTK apstiprinātajām metodes – vēsturisko, delta-normālo vai Monte-Karlo VaR. Pamatojoties uz tiek apstiprināta hipotēze, ka vispārpieņemtās riskam pakļautās vērtības novērtēšanas metodes ir pietiekamas valūtas riska novērtēšanai bankās.

In recent years Eastern Europe, in process of escalation of the relationships between different countries, has witnessed dramatic changes in the exchange rate volatility. By taking it into account, it is likely to experience further exchange rate crisis and potential currency fluctuations. On this basis, a Master's thesis "Currency risk assessment methods" is developed to explore the assessment methods in both – Latvia and Europe – as well as to develop proposals for improvement of the banking foreign exchange risk management. Thesis consists of three parts – theoretical about the historical development, the influencing factors and regulatory framework of the currency risk, analytical about currency risk assessment methods and practical about econometric value-at-risk modelling of the currency risk. The total work consists of 88 pages, containing 37 images, 31 tables and 17 appendices. The work contains 54 literature and source units. Result of the research: it was concluded that more advanced value-at-risk estimation methods do not show a significantly better results than the methods approved by FCMC - historical, delta-normal or Monte Carlo VaR. On the basis of this discovery hypothesis is being confirmed – the generally accepted value-at-risk estimation methods are sufficient for assessment of the foreign exchange risk in banks.
Currency risk assessment methods
Keywords: Ekonomika; Valūtas risks; Ekonometriskā modelēšana; GARCH; ARCH; Riskam pakļautā vērtība