Prokrastinācijas pazīmju saistība ar perfekcionismu, depresiju un apmierinātību ar dzīvi dažādu vecumu cilvēkiem - Stelmakers, Edvarts (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot kādas saistības starp prokrastinācijas pazīmēm un depresiju, perfekcionismu un apmierinātību ar dzīvi. Kā arī aplūkot vai ir novērojamas kādas atšķirības starp saistībām mainoties indivīdu vecumam. Pētījumā piedalījās 285 respondenti no Latvijas dažādos vecumos, gan sieviešu, gan vīriešu dzimuma pārstāvji. Par pētījuma instrumentāriju izmantotas: 1) Beka depresijas aptauja – BDI – II (Beck’s Depression Inventory: Beck, Steer, & Brown, 1996) 2) Prokrastinācijas aptauja (General Procrastination (GP) Scale (Lay,1986)); 3) Perfekcionisma aptauja – APS - R (Almost Perfect Scale – Revised Short Form: Slaney, Rice, Mobley, Trippi, & Ashby, 2011) 4) Apmierinātības ar dzīvi skala (Satisfaction With Life Scale; Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985) Pētījuma rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp prokrastināciju un depresiju. Un vecuma posmā no 36 – 45 gadiem ir vērojamas statistiski nozīmīgas saistības starp prokrastināciju un depresijas somatiskām pazīmēm un neadaptīvo perfekcionismu. Atslēgas vārdi: Prokrastinācija, depresija, perfekcionisms, apmierinātība ar dzīvi.

The aim of Magister paper was to find out what is the bond between procrastination signs and depression, perfectionism and life satisfaction. And to find whether there are any differences between bonds of individuals in different age groups. In the research participated 285 respondents from Latvia in different age groups, both female and male representatives. Tools of the research: 1)Survey about Beck`s depression – BDI – II (Beck’s Depression Inventory: Beck, Steer, & Brown, 1996) 2)Survey about procrastination (General Procrastination (GP) Scale (Lay,1986)) 3)Survey about perfectionism – APS - R (Almost Perfect Scale – Revised Short Form: Slaney, Rice, Mobley, Trippi, & Ashby, 2011) 4)Life satisfaction scale (Satisfaction With Life Scale; Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985) Results of the research shows that there are statistically significant bonds between procrastination and depression. And in age group between 36-45 years there are statistically significant relationships between procrastination and somatic symptoms of depression and non-adaptive perfectionism. Keywords: procrastination, depression, perfectionism, life satisfaction.
Relationship between procrastination traits and perfectionism, depression, and life satisfaction for people of different ages
Keywords: Psiholoģija; Prokrastinācija; Depresija; Perfekcionisms; Apmierinātība ar dzīvi