3.klases skolēnu pozitīvās saskarsmes sekmēšanas iespējas sociālo zinību stundās - Zara, Renāte (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma tēma: Sākumskolas 3.klases skolēnu pozitīvās saskarsmes veicināšana ar pāru, grupu darbiem un vecumposmam atbilstošiem uzdevumiem. Pētījuma mērķis: pētīt 3.klases skolēnu pozitīvās saskarsmes sekmēšanas iespējas sociālo zinību stundu mācību procesā. Informācijas iegūšanai par pētāmo problēmu, analizēta pedagoģiski psiholoģiski zinātniskā literatūrā. Izmantotas pedagogu un psihologu G.Svences, L.Dubkēviča, S. Omārovas, V.Purēna, I. Kraģa, S. Kupšes, K.G. Junga atziņas. Teorētiskajā daļā aplūkotas: ●Jēdziena saskarsme definējums dažādu autoru skatījumā; ●Pozitīvo saskarsmi veicinoši faktori; ●3.klases skolēnu raksturojums pētāmās problēmas kontekstā; ●Pozitīvās saskarsmes veicināšanas iespējas sociālo zinību stundās. Praktiskajā daļā pētīta pozitīvās saskarsmes veicināšanas iespējas 3.klases skolēniem sociālo zinību stundās. Veikta pedagoģiskā novērošana, 3.klases skolotāju intervēšana, organizēta pedagoģiskā eksperimenta darbība un analizēti pētījuma rezultāti. Pētījuma gaitā tika aprobēta, izstrādāta pedagoģiskā izmēģinājuma uzdevumu kopa. Pētījuma rezultāti liecina, ka pielietojot stundās regulāru grupu un pāru darbu, kā arī vecumposmam atbilstošu uzdevumu izvēle, nodrošinot pozitīvu mikroklimatu, tiek veicināta pozitīva saskarsme sociālo zinību mācību stundās. Atslēgas vārdi: Saskarsme, 3.klases skolēni, sadarbība, sociālās zinības. Darba apjoms: 57.lpp, darbā ievietotas divas tabulas, četrpadsmit attēli, pielikums: anketa pedagogiem, pedagogu anketas rezultāti, izmēģinājumu uzdevumu kopa, trīsdesmit viena teorētiskā literatūra, divpadsmit psiholoģijas un pedagoģijas pētījumi.

Subject of the research: Primary school’s 3rd grade pupil’s positive interaction development through pair and group work and tasks suitable for their age group. Aim of the research: study 3rd grade pupil’s positive interaction promotion opportunities in social study lessons. For obtaining information for the research, analyzed pedagogically psychological scientific literature. Used educator and psychologist G.Svence, L.Dubkēvičs, S. Omārova, V.Purēns, I. Kraģis, S. Kupše, K.G. Junga opinions. Theoretical part includes: ●Definition of interaction in different author opinions; ●Factors encouraging positive interaction; ●3rd grade pupil’s description in research’s context; ●Opportunities encouraging positive interaction in social study lessons. Opportunities encouraging positive interaction between 3rd grade pupils in social study lessons are researched in practical part. Pedagogical supervision was done, 3rd grade teachers were interviewed, a pedagogical experiment activity was organised and an analysis on the research results was done. During the research, pedagogical tryout task whole was approbated and made. Research results show that using regular pair and group work as well as age group suitable tasks, providing positive microclimate, positive interaction is being encouraged in social study lessons. Key words: Interaction, 3rd grade pupils, collaboration, social study lesson. Research extent: 57 pages, includes two tables, fourteen photos, supplement: questionnaire for educators, educator questionnaire’s results, trial task assemblage, thirty-one theoritical literature, twelve pshychology and pedagogy researches.
3rd grade students positive connection development in social science classes
Keywords: Skolas pedagoģija; saskarsme; 3.klases skolēni; sadarbība; sociālās zinības; grupu, pāru darbi