T. Kūna paradigmu teorijas pielietojums sociālajās zinātnēs (ekonomikas koncepciju piemērs) - Cipruss, Leons (Latvijas Universitāte, 2014)
Raugoties no filosofijas meta līmeņa perspektīvas, šajā darbā tiek meklēta atbilde uz jautājumu vai ir pamatoti nošķirt normatīvo ekonomiku no pozitīvās, kā tas notiek neoliberālisma ekonomikas koncepcijas ietvaros. Tas tiek darīts novatoriskā veidā pielietojot ekonomikas kā sociālas disciplīnas analīzei Tomasa Kūna darbā "Zinātnisko revolūciju struktūra" aprakstīto zinātnes paradigmu teoriju. Darba gaitā tiek izpētīts zinātnes paradigmu teorijas kategoriālais aparāts, pamatojoties uz kuru tiek veikta mūsdienās divu dominējošo ekonomikas koncepciju - keinsiānisma un neoliberālisma analīze. Pētījuma rezultatā tiek secināts, ka ekonomika, neraugoties uz nozares speciālistu vidū izplatītu viedokli,nav sasniegusi objekīvas, jeb paradigmālas zinātnes stadiju, un tāpēc nav pamatots Miltona Fridmana, neoliberālās ekonomikas koncepcijas autora, metodologiskais pieņēmums, ka ekonomika ir pozitīva un objektīva zinātne, kur nav nepieciešamības ņemt vērā normatīvos aspektus.

Looking from the meta-level perspective of philosophy, this research is searching for the answer on question whether dividing normative economics from the positive, as it happens in framework of neoliberal economics, is well-grounded.Research is done in novatoric way, using Thomas Kuhn's paradigms theory for analizing economic as a social discipline.During the research is scrutinized the paradigms theory category apparatus, and using it, is analized two nowadays dominating economy concepts - keinsianism and neoliberalism. During the research is made such conclusions:economics does not reached objective or paradigmatic science stage yet, and so statement made by the author of neoliberal economic concept Milton Friedman, that economic is a positive and objective science,where is no necessary to count on normative aspects, is fallible.
Application of Thomas Kuhn’s paradigms theory on social sciences (example of economics conceptions)
Keywords: Filozofija