Atbildētāja aizstāvība pret prasību - Gailīte, Alise (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Atbildētāja aizstāvība pret prasību” mērķis ir identificēt tiesību uz taisnīgu tiesu nozīmi mūsdienu normatīvajos aktos un tiesu praksē atbildētāja aizstāvības realizācijā, vienlaikus vērtējot atbildētājam pieejamos procesuālos aizstāvēšanās līdzekļus, to izmantošanas kārtību un tiesu praksi. Galvenie darba uzdevumi bija literatūras un citu informācijas avotu, normatīvo tiesību aktu un tiesu prakses par tiesību uz taisnīgu tiesu saturu un nozīmi atbildētāja aizstāvībā un atbildētāja aizstāvībā izmantojamo procesuālo līdzekļu izpēte, tiesiskā regulējuma salīdzināšana ar Lietuvas un Igaunijas regulējumu, kā arī Civilprocesa likuma nepilnību konstatēšana un priekšlikumu izvirzīšana Civilprocesa likuma grozīšanai. Veiktā pētījuma rezultātā, balstoties uz tiesību doktrīnu, Eiropas Cilvēktiesību tiesas, Eiropas Savienības tiesas, Latvijas Republikas Satversmes tiesas un Latvijas Republikas Augstākās tiesas praksi, tika izdarīti secinājumi par tiesību uz taisnīgu tiesu saturu un nozīmi atbildētāja aizstāvībā, par atbildētājam pieejamajiem procesuālajiem aizstāvēšanās līdzekļiem, to izmantošanas kārtību un apzinātas tiesu praksē konstatētās atziņas, kā arī izteikti priekšlikumi Civilprocesa likuma precizēšanai un pilnveidei.

The aim of the bachelor’s work “Defendant’s defence to the claim” is to identify the significance of the rights to a fair trial in modern laws and case law in the implementation of the defendant's defence, while evaluating the procedural means of defence available to the defendant, the procedures for the use thereof and the case law of the courts. The main tasks were the studies of literature and other sources of information, laws and regulations and case law regarding the content and meaning of the rights to a fair trial in defence of the defendant and the studies of the procedural means to be used in defence of the defendant, comparison of the legal framework with the Lithuanian and Estonian regulations, as well as identification of deficiencies in the Civil Procedure Law and proposals for amendments of the Civil Procedure Law. As a result of the study carried out, on the basis of legal doctrine and the case-law of the European Court of Human Rights, the European Union Court, the Constitutional Court of the Republic of Latvia and of the Supreme Court of the Republic of Latvia, conclusions were made regarding the content and significance of the rights to a fair trial for the defendant’s defence and the procedural means of defence available to the defendant, the procedures for the use thereof and the findings established in the case-law of the courts, as well as proposals were made for clarification and improvement of the Civil Procedure Law.
Defendant's defense to the claim
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesības uz taisnīgu tiesu; dispozivitātes princips; atbildētājs; paskaidrojumi; pretprasība