Devona Ogres svītas dolomītsmilšakmeņi Kalnrēžu atsegumā un to veidošanās apstākļu rekonstrukcija - Vasiļjevs, Artis (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot Kalnrēžu atsegumu joslā sastopamo Ogres svītas dolomītsmilšakmeņu sastāvu, struktūras un tekstūras, kā arī, pamatojoties uz iegūtajiem datiem, rekonstruēt to veidošanās apstākļus. Lielākajos no pieejamiem atsegumiem tika dokumentēti 3 ģeoloģiskie griezumi, veikta pieslīpņu un plānslīpējumu izgatavošana, to analīze. Noteikts šo iežu sastāvs un uzbūve, veikti slīpslāņoto tekstūru mērījumi un raksturoti šo iežu veidošanās apstākļi. Pētījumu rezultātā noskaidrojās, ka dolomītsmilšakmeņi veidojušies mainīgos apstākļos – visticamāk plūdmaiņu kanālos un plūdmaiņu līdzenumos. To veidošanos ietekmēja bioturbācijas procesi apakšējā plūdmaiņu zonā, žūšana un brekčijizācija vidējā un augšējā plūdmaiņu zonā. Epizodiski ir notikusi tīra karbonātu sedimentācija.

The aim of the bachelor thesis is to characterize composition, structures and textures of the Ogre Formation dolomitic sandstone found in the Kalnrēžas outcrop belt, as well as to reconstruct their sedimentary environment, based on the data collected. In the largest available outcrops 3 geological sections were documented, prepared polished specimens and thin-sections, carried out their analysis. Composition and fabric of these deposits was defined, cross-stratification measurements carried out and sedimentary environment interpreted. Result of research showed, that dolomitic sandstone formed in changing environments – most likely tidal channels and tidal flats. Their formation was affected by bioturbation processes in the subtidal zone, drying and brecciation in intertidal and supratidal zone. Occasionally there has been a pure carbonate sedimentation.
Composition and sedimentary environment of dolomitic sandstone of the Devonian Ogre Formation in Kalnrēžas outcrop
Keywords: Ģeoloģija; Franas stāvs; klastiskā sedimentācija; bioturbācija; plānslīpējumi; pieslīpņi