Darba vides riski poligrāfijas nozarē strādājošajiem, preventīvie pasākumi - Sprukts, Edgars (Latvijas Universitāte, 2024)
“Darba vides riski poligrāfijas nozarē strādājošajiem, preventīvie pasākumi”. Darba autors: Edgars Sprukts. Darba zinātniskā vadītāja: prof., Dr.med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 117 lpp., ietver 44 attēlus, 18 tabulas, 11 pielikumus un 61 informatīvo avotu.Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par poligrāfijas nozari, par statistikas datiem, veiktajiem pētījumiem un esošajiem darba vides riskiem. Literatūras analīze uzrāda, ka galvenie darba vides riski poligrāfijas nozarē strādājošajiem ir ķīmiskie un ergonomiskie. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, savukārt trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana, rezultātu analīze un to izklāsts. Ceturtajā daļā ir izstrādāti preventīvie pasākumi. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka, poligrāfijas nozarē strādājošajiem, darba vides riski ir atkarīgi no darbības sfēras, taču galvenokārt tie ir ergonomiskie. Dažādās struktūrvienībās strādājošajiem ir atšķirīga darba intensitāte, kas arī ietekmē sagaidāmos rezultātus. Darba vides risku mazināšanai ir izstrādātas praktiskās rekomendācijas.Izmantotās metodes: darbinieku aptauja, uzņēmuma vadības aptauja, ergonomisko risku – SGR-A metode, OWAS metode, psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode, Austrijas metode, Somijas 5 baļļu metodes matrica vibrācijas un trokšņa novērtēšanai.

"Work environment risks for workers in the printing industry, preventive measures". Author. Prof., Dr.med Ženija Roja. The thesis is presented on 117 pages, includes 44 figures, 18 tables, 11 annexes and 61 informative sources.The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyses the literature about the printing industry, statistical data, studies, and existing risks in the working environment. The literature analysis shows that the main occupational risks for workers in the printing industry are chemical and ergonomic. The second part describes the methods used in the study, while the third part summarizes the data obtained, analyses the results, and presents them. In the fourth part, preventive measures are developed. The results of the study allow to conclude that, for workers in the printing industry, the risks of the working environment depend on the field of activity, but they are mainly ergonomic. Workers in different departments have different work intensities, which also affect the expected results. Practical recommendations have been developed to mitigate workplace risks.Methods used: employee survey, management survey, ergonomic risks - SGR-A method, OWAS method, psychological climate in the working environment assessment method, Austrian method, Finnish 5-ball matrix for vibration and noise assessment.
Work environment risks in the printing industry, preventive measures
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; Poligrāfija; Noliktava; Ražošana; Darba riski; Slodze