Eksperimentu video izmantošana temata “Oksidēšanās-reducēšanās procesi” apguvē ķīmijas pamatkursā 10.klasē - Rimša, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2021)
Skolotāja pieredzes darbā „Eksperimentu video izmantošana temata “Oksidēšanās-reducēšanās procesi” apguvē ķīmijas pamatkursā 10.klasē” ir apkopota un izvērtēta pieredze, ko autore ir guvusi 2020./2021.m.g. 2.semestra laikā. Lai vecinātu skolēnu interesi par ķīmijas apguvi, mācību process ir jāpielāgo skolēnu individuālajām mācību vajadzībām. Tā kā attālinātā mācību procesa laikā nav iespējams skolēniem nodrošināt eksperimentu demonstrējumus, tad tos var mēģināt aizstāt ar demonstrējumiem eksperimentu video formā. Darba mērķis ir izmantot un izpētīt demonstrējumu kā vienu no mācīšanās elementiem konkrētā temata apguvē. Darba uzdevumi ir apkopot informāciju par mācību procesa plānošanu, organizēšanu un vērtēšanu mācību procesā, izpētīt pieejamo literatūru par skolēnu uztveres veidiem, vizuālo materiālu izmantošanas iespējām un video kā demonstrējumu, izplānot tematisko plānu tēmai, kurā tiktu iekļauti dažādi demonstrējumi kā viens no mācību elementiem un to realizēt, kā arī apkopot autores pieredzi par demonstrējumu iekļaušanu mācību procesa plānošanā, organizēšanā un vērtēšanā. Darbā iegūtie dati ļauj secināt, ka demonstrējumi palīdz apgūt temata saturu un tie aizstāj skolēnu veiktos eksperimentus un novērojumus klātienes mācībās.

Teacher’s experience work “Experimental video use for teaching oxidation-reduction processes during 10th-grade chemistry course” summarises and evaluates the author’s experience during the second semester of the 2020/2021 school year. To increase student engagement in chemistry lessons, it is necessary to adjust the curriculum to students individual learning needs. Since remote teaching prohibits experimental demonstrations in-class, it might be possible to replace those with experimental video demonstrations. The goal of this work is to use and evaluate video demonstrations as one of the teaching elements of a particular subject. In order to do this, the tasks are to gather the information on planning, organising and evaluating the teaching process, summarise the literature on the perception of material and use visual and video material as a demonstration. Further tasks are to plan a topic lesson, during which various demonstrations would be included as a teaching element and to summarise the author’s experience on the inclusion of demonstration in teaching process planning, organising and evaluation. The gathered data allows us to conclude that video demonstrations aid with learning the subject and they can replace students’ experiments and drawn observations in the face-to-face classes.
Experimental video use for teaching oxidation-reduction processes during 10th-grade chemistry course
Keywords: Izglītības zinātnes; demonstrējums; eksperimentu video