Sabiedrības līdzdalība piekrastes ilgtspējīgā attīstībā - Prātiņa, Lita (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā pētīta sabiedrības līdzdalības kā nozīmīgs vides komunikācijas elements. Darba rezultātā izstrādātas vadlīnijas sabiedrības līdzdalības efektīvai izmantošanai plānošanas un lēmumu pieņemšanas procesos piekrastes ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanai. Darbs sastāv no ievada, 6 iztirzājuma daļām un nobeiguma. Iztirzājuma sadaļā apskatīta vides komunikācijas un sabiedrības līdzdalības teorija, piekrastes integrēta apsaimniekošana un analizēti sabiedrības iesaisti nosakošie likumdošanas akti, veikts praktiskais pētījums par sabiedrības līdzdalību piekrastē un izstrādātas vadlīnijas komunikācijas sistēmas izveidei, sabiedrības iesaistes plānošanai un konkrētu metožu pielietošanai. Galvenais secinājums: lai sabiedrības līdzdalība veicinātu ilgtspējīgu piekrastes apsaimniekošanu, svarīga ir procesa plānošana un pareizu metožu izvēle. Atslēgas vārdi: sabiedrības līdzdalība un iesaiste, piekraste, ilgtspējīga attīstība.

The author in the master’s thesis examines the public participation as an element of the environmental communication. As a result of the study the guidelines for effective public participation in planning and decision making processes for the assurance of sustainable development of coast are derived. The thesis consists of introduction, 6 analysis sections, and conclusions. Analysis sections contains review of environment communication and public participation theory, and integrated coastal zone management, discussion of legislation governing public participation, and analysis of public participation in seashore. It also includes developed guidelines for the establishment of communication system, public participation planning, and application of specific methods. Main conclusion: process planning and selection of the right methods are important for the public participation to facilitate the sustainable coastal management. Key words: public participation and involvement, coast, sustainable development.
Public participation for sustainable coastal development
Keywords: Vides pārvaldība