Izlīgums kriminālprocesā un tā aktuālā problemātika - Vigupe, Laura (Latvijas Universitāte, 2015)
Viena no atjaunojošās justīcijas metodēm, kas paredz taisnīgu krimināltiesisko attiecību noregulējumu, ir izlīgums starp cietušo un likumpārkāpēju. Latvijas krimināltiesībās tas ir salīdzinoši jauns institūts, kas ar katru gadu tas gūst arvien lielāku ievērību, ņemot vērā tā daudzos ieguvumus visām kriminālprocesā iesaistītajām personām. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt izlīgumu kriminālprocesā, analizējot šī institūta priekšnoteikumus, kā arī izvirzīt priekšlikumus izlīguma institūta optimizācijai. Būtiskākais secinājums ir, ka, īstenojot konkrētus pasākumus, ir iespējams palielināt noslēgto izlīgumu skaitu tādos kriminālprocesos, kur tas ir iespējams. Tas ir noderīgi, jo ar tiesiski noslēgtu izlīgumu iespējams īstenot kriminālprocesa mērķi, vienlaikus optimāli ekonomējot procesuālos līdzekļus. Kā arī, bakalaura darba ietvaros tika secināts, ka likumdevējs nav ieviesis būtiskas atrunas, kas varētu radīt neskaidrības kriminālprocesā iesaistītām personām par izlīguma slēgšanas pieļaujamību un iespējām. Darbs sastāv no trīs nodaļām, kurās izpētīts izlīguma jēdziens un izpratne, izlīguma priekšnoteikumi, kā arī izlīguma kriminālprocesuālie mērķi. Atslēgas vārdi: kriminālprocess, atjaunojošais taisnīgums, izlīgums, cietušais, likumpārkāpējs, starpnieks, noziedzīgs nodarījums, mērķis.

One of the many methods of restorative justice is settlement between victim and offender, which is a relatively new institute in Latvian criminal proceedings. This method receives more and more attention due to its many benefits for all those involved in criminal procedure. Bachelors thesis aims to explore the settlement in criminal proceedings, first of all, analyzing the preconditions, as well as putting forward proposals to optimize settlement procedure. The most important conclusion is that by implementing concrete measures, it is possible to significantly increase the number of concluded settlements. That would be very useful, given that the purpose of criminal proceedings can be reached by settlement, while optimally economizing procedural means. Also it was cocluded that legislature has failed to implement major reservations that might cause confusion to persons involved in criminal proceedings about settlements admissibility and opportunities. Bachelors thesis consists of three chapters, exploring the concept and understanding of settlement, as well analyzing the many of it’s purposes. Key words: criminal proceedings, restorative justice, settlement, victim, offender, mediator, offense, purpose.
Settlement in criminal procedure and its topical issues
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; Atjaunojošais taisnīgums; Izlīgums; Cietušais; Likumpārkāpējs