Vecāku agresijas līmeņa saistība ar pusaudža delinkventas uzvedības izpausmi. - Kuzmane, Lauma (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot vecāku agresijas līmeņa saistību ar pusaudža delinkventas uzvedības izpausmi, kā arī noskaidrot vecāku savstarpējo agresijas līmeņa saistību un pusaudžu delinkventas uzvedības dzimumatšķirības. Pētījuma izlasi veido 40 pilnās ģimenes (80 vecāki un 40 bērni), kurās ir bērni vecumposmā no 12 līdz 17 gadiem, kas mācās vispārizglītojošā mācību iestādē. Bakalaura darba izstrādē tika izmantotas divas metodes: Agresijas aptauja” (The Aggression Questionnaire, Buss & Perry, 1992), kā tulkošanu un adaptāciju veikusi A. Gaitniece- Putāne (2008); R. Loebera- T. J. Dišiona (R. Loeber- T. J. Dishon) delinkventas uzvedības aptauja. Balstoties uz veiktā pētījuma iegūtajiem rezultātiem, var apgalvot, ka vecāka verbālā agresija ir saistīta ar tā paša dzimuma bērna fizisko agresiju un destruktīvo uzvedību. Kā arī pastāv statistiski nozīmīga saistība starp tēva fizisko agresiju un dēla kavējumiem un citām skolas problēmām. Jāpiemin arī tas, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp mātes fizisko agresiju un tēva naidīgumu. Statistiski nozīmīgas atšķirības starp zēnu un meiteņu delinkvento uzvedību konstatējamas tikai fiziskās agresijas skalā. Pētījuma mērķis ir sasniegts, gūstot atbildes uz bakalaura darbā izvirzītajiem pētījuma jautājumiem. Darbā gūtos secinājumus var izmantot turpmāko pētījumu veikšanai šajā jomā, kā arī pielietot vecāku, pedagogu un bērnu izglītošanā.

The purpose of the bachelor paper was to clarify connection between level of parental aggression and adolescent delinquent behaviour; also clarify mutual relations between levels of parental aggression and sex differences of adolescent delinquent behaviour. There were 40 completed families (80 parents and 40 children) involved in this reserah, where children are from 12 to 17 years old and learn in educational institution. There were applied two methods in this bachelor paper: The Aggression Questionnaire (Buss & Perry, 1992) which was translated and adapted by A. Gaitniece- Putāne (2008); Delinquent Behaviour Questionnaire by R. Loeber- T. J. Dishon. The findings suggest that there are significant connections between parental verbal aggression and physical aggression and destructive behaviour of the same sex child. Also there is significant connection between father’s physical aggression and son’s nonattendance of school and different kinds of school problems. Likewise mother’s physical aggression is significant connected with father’s hostility. Significant diferences were found between boys’ and girls’ delinquent behaviour only in physical aggression scale. The purpose of this research is acieved accessing answers on research questions. The findings of research can be used in further research on this issue, also to parent, pedagogue and children educating.
The parental aggression level in the relation to delinquent behaviour display of an adolescent.
Keywords: Psiholoģija