Dzīves mērķu saistība ar subjektīvās labklājības rādītājiem skolēniem un studentiem - Brikulis, Matīss (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādas saistības pastāv starp subjektīvo labklājību un dzīves mērķu nozīmīgumu, sasniegumiem un plānoto piepildījumu nākotnē profesionālo vidusskolu audzēkņiem un studentiem. Kā arī noskaidrot, vai pastāv atšķirības starp vidusskolas audzēkņu un augstskolas studentu grupām šo pētīto pazīmju, pētīto saistību ietvaros. Pētījuma izlasi veidoja divas respondentu grupas: 51 profesionālo vidusskolu audzēkņi ar vidējo vecumu 18,24 gadi un 50 augstskolu studenti ar vidējo vecumu 22,06 gadi. Pētījuma dalībnieki tika lūgti aizpildīt divu aptauju sēriju, kas sastāvēja no Apmierinātības ar dzīvi skalas un Dzīves mērķu skalas. Tika noskaidrots, ka augstskolas studentiem attiecību mērķu novērtētie sasniegumi ir augstāki, bet vidusskolas audzēkņiem veselības mērķu nozīmīgums ir izteiktāks. Abās pētījuma grupās tika konstatētas vairākas saistības starp pētītajiem mainīgajiem lielumiem. Bet atšķirība starp saistībām viena: augstskolas studentu grupā saistība starp bagātības dzīves mērķu uztvertajām sasniegšanas iespējām un apmierinātību ar dzīvi ir ciešāka, nekā tā ir vidusskolas audzēkņu grupā.

The aim of this study is to clarify the obligations between subjective well-being and the importance, likelihood of attaining, the degree to which they have already attained each life goal of high school and university students. As well as to clarify the differences between research groups within dimensions of life goals and subjective well-being and obligations between these variables. The study included 51 high school students with mean age 18,24 years and 50 university students with mean age 22,06 years. Respondents were asked to complete serie of two questionaires: Satisfaction With Life Scalde and Aspirations Index. This study suggest that in university students group relationship goal achievements are higher, but the importance of health goals are higher in highschool student group. This study suggest that in both research groups there are several positive obligations between subjective well-being and dimensions of life goals. Results suggest, that there ir one diffecence between obligenions in these groups: in university student group obligation between subjective well-being and likelihood of attaining wealth goals is stonger than it is in highschool student group.
Relation between life goals and subjective well-being among high school and higher school students
Keywords: Psiholoģija; dzīves mērķi; apmierinātība ar dzīvi; vidusskolas audzēkņi; augstskolas studenti