2,6-Diazabiciklo[2.2.2]oktāna atvasinājumu sintēze - Pelšs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
2,6-Diazabiciklo[2.2.2]oktāna atvasinājumu sintēze. Pelšs J., zinātniskie vadītāji Dr. chem., vadošais pētnieks Žalubovskis R., Dr. chem., doc. Kļimenkovs I. Maģistra darbs, 51 lappuses, 7 attēli, 17 tabulas, 29 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darbā ir veikta 2,6-diazabiciklo[2.2.2]oktān-3,5-ditionu sintēze reakcijā starp 2,6 diazabiciklo[2.2.2]oktān-3,5-dioniem un Lavesona reaģentu, kā arī iegūto biciklisko ditioamīdu alkilēšana, kuras rezultātā iegūti 3,5-bis(metiltio)-2,6-diazabiciklo[2.2.2]okta-2,5-diēni. Ir veikta arī 5-selēnokso-2,6-diazabiciklo[2.2.2]oktān-3-onu sintēze reakcijā ar Vūlinsa reaģentu. Literatūras apskatā ir apkopota informācija no pēdējo gadu publikācijām par tioimidātu un tioimīnija sāļu reducēšanas, alkilēšanas un aminēšanas reakcijām.

Synthesis of 2,6-diazabicyclo[2.2.2]octane derivatives. Pelšs J., scientific supervisors Dr. chem., principal scientist Žalubovskis R., Dr. chem., doc. Kļimenkovs I. Master’s thesis, 51 pages, 7 figures, 17 tables, 29 literature references, 1 appendix. In Latvian. In this work, 2,6-diazabicyclo[2.2.2]octane-3,5-dithiones were synthesized in a reaction between 2,6-diazabicyclo[2.2.2]octane-3,5-diones and Lawesson’s reagent. The resulting bicyclic dithioamides were alkylated to yield 3,5-bis(methylthio)-2,6-diazabicyclo[2.2.2]octa-2,5-dienes. 5-Selenoxo-2,6-diazabicyclo[2.2.2]octane-3-ones were synthesized in a reaction between 2,6-diazabicyclo[2.2.2]octane-3,5-diones and Woolins’ reagent. The latest information on the reduction, alkylation and amination of thioimidates and thioiminium salts was collected in the literature review.
Synthesis of 2,6-diazabicyclo[2.2.2]octane derivatives
Keywords: Ķīmija