LR Naturalizācijas pārvaldes funkciju analīze - Doze, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Latvijas valsts pārvaldei ir raksturīgs “administratīvais vājums”, kas negatīvi ietekmē Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti un valsts konkurētspēju dažādās jomās. Lai nodrošinātu valsts pārvaldes iestāžu darba organizācijas uzlabojumus ir nepieciešama tās lietderības (efficiency) un efektivitātes (effectiveness) analīze. Darba galvenie uzdevumi ir raksturot publiskās administrācijas pārmaiņu teorētisko bāzi, par analīzes piemēru ņemot LR Naturalizācijas pārvaldi. Darbā tiek noskaidrots, vai šajā iestādē struktūra un funkcijas ir racionāli organizētas, un vai nav nepieciešami kādi uzlabojumi. Atbilstoši izvirzītajiem uzdevumiem ir veidota maģistra darba struktūra. Pirmajā nodaļā tiek sniegts pārskats par sabiedrības pārvaldes specifiku un valsts pārvaldes modernizācijas mērķiem, pamatprincipiem un praktiskajiem pārmaiņu virzieniem. Tiek analizēta sabiedrības pārvaldes modernizācija citās valstīs, svarīgas tās izpratnē ir arī dažādās organizatoriskās struktūras, kas dod priekšstatu par organizāciju veidiem. Otrajā nodaļā tiek analizēta naturalizācijas politikas būtība un LR Naturalizācijas pārvaldes darbības process, kas dod priekšstatu par naturalizācijas politiku kā tādu un pārvaldes lomu tās īstenošanā. Trešajā nodaļā tiek veikta LR Naturalizācijas pārvaldes funkciju analīze, kurā iekļauta iestādes struktūra un darbības izvērtējums, izmantojot dokumentu analīzē un darbinieku intervijās iegūtu informāciju. Autore secina, ka LR Naturalizācijas parvaldes struktūra kopumā atbilst galveno modernas pārvaldes uzdevumu veikšanai, taču tajā ir iespējami atsevišķi uzlabojumi.

ANOTATION Lack of administrative capacity is one of characteristics of Latvia state administration, what negatively influences quality of live and competiveness of state. Efficiency and effectiveness analys is one of the tools for organizational improvement in government. The objective of the paper is to analyze the functional organization of the Naturalization Board of the Latvia Republic, using the functional analys methodology in the context of the latest modernization trends. At the first chapter the overview on state administration purposes and appropriate reform strategy is given. The second chapter contains the descriptions of state naturalization politics, the Naturalization Board process of action as tool of naturalization politcy implementation and also the methodology of functional analysis too. At the third chapter provides the results of the functional analysis of Naturalization Board, what in detail describes the structure of institution and its functions or the bases of information have been gotten by analysis of documents and in interviews of employees. The author concludes that the structure of the Naturalization Board of the Latvia Republic correspond to modern administration, but there possible separate improvement.
The analysis of functions of the Naturalization Board of the Republic of Latvia
Keywords: Vadībzinātne