Teksta zīmju taisnes nogriežņu konfigurāciju atpazīšana - Rāviņa, Dace (Latvijas Universitāte, 2009)
Šī kvalifikācijas darba mērķis bija izstrādāt moduli, kas paredzēts burtu A un H atpazīšanai un visu iespējamo A un H burtu atrašanai, kādus var veidot visas iespējamās nogriežņu konfigurācijas, no padotā attēla. Burta atpazīšana notiek apskatot dažādas sakarības starp taisnes nogriežņiem. Moduļa realizācijā tika izmantotas galvenokārt algebriskās un ģeometriskās aprēķinu metodes, kā arī daudzi no algoritmiem tika projektēti pēc nogriežņu analīzes un autores pašas izvirzītajiem spriedumiem un pieņēmumiem. Kvalifikācijas darbā aprakstītajā modulī ir realizēti šie algoritmi, kas nodrošina burtu atpazīšanu un atrašanu. Modulis tika reāli izstrādāts prakses ietvaros.

Objective of this qualification work was to develop a module for recognize A and H letter and find all possible A and H letters, what can make all possible configurations of lines segments form, from the given image. Letter recognition takes place analysing various connections between straight lines segments. To realize this module was used mainly algebraic and the geometrical methods of calculations and most of algorithms were designed after the analysis of straight lines segments and author pulled out judgements and suppositions. In qualification work this algorithms are described, what provides letter recognition and finding. The module was real developed in practice.
Recognition of straight line configurations of text characters
Keywords: Datorzinātne