Krimināllikuma 78. panta piemērošanas problemātika - Kraukle, Žaklīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Pēdējos gados sabiedrībā pastāvošā diskusija par imigrantu uzņemšanu ir aktualizējusi noziedzīgus nodarījumus, kas ietverti Krimināllikuma 78. pantā, t.i., aizliegumu veikt darbības, kas vērstas uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Maģistra darba ietvaros tiek aplūkota problemātika attiecībā uz jautājumiem par Krimināllikuma 78. pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma sastāva konstatēšanu un tajā iekļautā noziedzīgā nodarījuma izmeklēšanas institucionālo piekritību, kā arī tiek apkopoti un sīkāk analizēti statistikas dati par reģistrēto noziedzīgo nodarījumu, kas ietverti Krimināllikuma 78. pantā, skaitu un tā atbilstība faktiskajai situācijai. Ņemot vērā, ka Krimināllikuma 78. panta piemērošana mijiedarbojas ar personu tiesībām uz vārda brīvību, maģistra darbā papildus Latvijas Republikas tiesiskajam regulējumam tiek aplūkotas arī starptautiskās cilvēktiesību normas, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi. Maģistra darba ietvaros tiek izteikts priekšlikums pārcelt Krimināllikuma 78. pantu no Krimināllikuma IX nodaļas uz Krimināllikuma XIV nodaļu, tādā veidā padarot šajā pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma izmeklēšanu un piemērošanu efektīvāku.

The discussion that exists in the last couple of years on the reception of new immigrants has highlighted criminal offenses which are included in Article 78 of the Criminal Law i.e. prohibition to commit acts directed towards triggering national, ethnic, racial or religious hatred or enmity. The Master thesis deals with issues on establishing the essential elements of the criminal offenses included in Article 78 of the Criminal Law and the institutional jurisdiction over those criminal offences. Also the statsistical data on the number of registered offences included in Article 78 of the Criminal Law and its compliance with the factual situation has been summerized and analized in more detail. By taking into account that the application of Article 78 of the Crimanl Law interacts with persons rights to freedom of expretion, in addition to legislation of Republic of Latvia international human rights and judgements of European Court of Human rights have also been dealt with. In these Master thesis it is proposed to move Article 78 of the Criminal Law from section IX of the Criminal Law to section XIV, in that way making investigation and application of Article 78 of the Criminal law more effective.
Problems applying article 78 of Latvian Criminal Code
Keywords: Juridiskā zinātne; Naira runa; Naida noziegumi; Tiesības uz vārda brīvību; Rasisms