Tatārijas salāta Lactuca tatarica L. subsp. tatarica populācijas ekoloģijas izvērtējums Daugavgrīvas salas kāpu biotopos - Laukalēja, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Svešu sugu ienākšana dabiskos biotopos var radīt tajos pārmaiņas, tas īpaši attiecas uz piekrastes biotopiem, kas ir dinamiski un jutīgi pret abiotiskiem, biotiskiem un antropogēniem traucējumiem. Tatārijas salāts ir pretrunīgi vērtējama, sveša suga, kas atzīta par viena no potenciāli invazīvajām sugām Latvijas florā. Mūsdienās suga ir naturalizējusies kāpu augu sabiedrībās gar Baltijas jūru. Tatārijas salāta populācijas ekoloģiskajam izvērtējumam veikts pētījums Daugavgrīvas salas kāpu biotopos. Veģetācija raksturota 298 parauglaukumos, kas izvietoti četrās transektēs. Darba ietvaros veikta Tatārijas salātu indivīdu uzskaite parauglaukumos, kā arī ievākti augi mikorizas konstatēšanai un sēklu dīgtspējas noteikšanai. Tatārijas salāta izplatības raksturošanai Latvijā analizēti literatūrā pieejamie dati, autores darba rezultāti un herbārija materiāls. Tatārijas salāta projektīvais segums variēja no 0,1 % - 75%, vislielākais šīs sugas segums konstatēts pārejas joslā no priekškāpām uz pelēkajām kāpām. Sugas populācijas blīvums atšķīrās starp transektēm, vidēji pieci augi uz kvadrātmetru. Tatārijas salāta saknēs konstatēta simbioze ar arbuskulārajām mikorizas sēnēm. Sēklu dīgtspējas pārbaudē novērots, ka Tatārijas salāta dīgtspēja ir zemāka par 0,1%. Bakalaura darbs izstrādāts no 2012.gada septembra līdz 2013. gada maijam Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē Botānikas un ekoloģijas katedrā. Atslēgas vārdi: Lactuca tatarica, kāpu biotopi, arbuskulārā mikoriza, sēklu dīgtspēja.

Entry of alien species in natural habitats can lead to change them. It is particularly characteristic for coastal habitats, which are dynamic and sensitive to abiotic, biotic and anthropogenic disturbances. Blue lettuce is a inconsistently evaluated, foreign species, recognized as one of the potentially invasive species in Latvian flora. Now the species is naturalized in dune plant communities along the Baltic Sea. Assesment of population ecology of Blue Lettuce has been made in dune habitats of the island Daugavgriva.Vegetation data were collected in 298 sample plots, arranged in four transects. Plant inventory was carried out in sample plots, collected plants for mycorrhizae detection and determination of seed germination. For Blue lettuce distribution characterization, data of literature and this research, as wel as herbarium material, were analysed. Blue lettuce projective cover ranged from 0,1% - 75%, the highest coverage of the species found in the transition zone from the foredunes to the gray dunes. Species population density varied between transects, on average, five plants per square meter. Blue lettuce roots found in with arbuscular mycorrhizal fungi. Seed germination test showed that germination of Blue lettuce is lower than 0,1%. The study was carried out at the Department of Botany and Ecology of the University of Latvia. Study time from September 2012 till May 2013. Key words: Lactuca tatarica, dune biotopes, arbuscular mycorrhiza, seed germination.
Assesment of population ecology of Blue Lettuce Lactuca tatarica L. subsp. tatarica in dune habitats of the island Daugavgriva
Keywords: Bioloģija