Mātesaugu modificētas etiolācijas ietekme uz rizoģenēzi un fenolu daudzuma izmaiņām vasarzaļo rododendru spraudeņos - Celmiņa, Ance (Latvijas Universitāte, 2014)
Rododendri ir vieni no visplašāk izmantotajiem dekoratīvajiem kokaugiem. Pieprasījums pēc rododendriem ir liels, tāpēc svarīgi ir noskaidrot, kā tos pēc iespējas ātrāk un efektīvāk pavairot. Viena no visplašāk izmantotajām veģetatīvās pavairošanas metodēm ir pavairošana ar spraudeņiem. Mātesauga apstrāde ir svarīgs faktors, kas ietekmē spraudeņu rizoģenēzi. Viens no mātesauga apstrādes veidiem ir dzinumu etiolācija, turklāt to var dažādi modificēt, piemēram, aptinot dzinumu pamatnes. Spraudeņu anatomisko struktūru un rizoģenēzes anatomisko procesu izpēte, fenolu daudzuma izmaiņas, kā arī apsakņošanās rādītāji dod iespēju izprast rizoģenēzes procesu kopumā, lai uzzinātu, kāda ir rododendriem vispiemērotākā mātesauga apstrāde. Darba mērķis bija noskaidrot mātesauga modificētas etiolācijas ietekmi uz vasarzaļo rododendru šķirnes ‘Inga’ dzinuma spraudeņu rizoģenēzi un fenolu daudzuma izmaiņām. Modificēta etiolācija spraudeņos rada anatomisko struktūru izmaiņas, tomēr tās nav nozīmīgas spraudeņu rizoģenēzes veicināšanai. Fenolu daudzuma izmaiņas spraudeņu pamatnēs un adventīvo sakņu veidošanās posmi raksturo rizoģenēzi tās trīs fāzēs: indukcijas, iniciācijas un ekspresijas. Apsakņošanās un sakņu iniciāļu veidošanās laiks norāda, ka modificēta etiolācija neuzlabo rizoģenēzi vasarzaļo rododendru šķirnes ‘Inga’ spraudeņiem. Atslēgvārdi: rododendri, rizoģenēze, spraudeņi, etiolācija ar aptīšanu, fenoli.

Rhododendrons are one of the widely used ornamental plants. Demand for rhododendrons is high therefore it is important to determine how to propagate them fast and efficiently. One of the most important vegetative propagation methods is propagation by cuttings. Stock plant treatment is an important factor which can affect rhizogenesis of cuttings. One of the stock plant treatment way is shoot etiolation moreover it can be modified for example by banding bases of the shoots. The study of anatomical structure of cuttings, anatomical processes of rhizogenesis, dynamics of phenolics content as well as rooting gives a resource of information that allows to understand the whole process of rhizogenesis to find out which is the most appropriate stock plant treatment method for rhododendrons. The aim of this work was to determine influence of modified etiolation to rhizogenezis and dynamics of phenolics content in cuttings of deciduous rhododendron cultivar ‘Inga’. Modified etiolation causes changes in anatomical structure of cuttings however these are not significant for rhizogenesis promotion. Dynamics of phenolics content in the basal end and stages of adventitious root formation process describe rhizogenesis in three phases: induction, initiation and expression. Rooting and time of root initials formation shows that modified etiolation does not improve rhizogenesis of decidious rhododendron cultivar ‘Inga’ cuttings. Key words: rhododendrons, rhizogenesis, cuttings, etiolation with banding, phenolics.
Effects of stock pland modified etiolation on rhizogenesis and dynamics of phenolics content in deciduous rhododendron cuttings
Keywords: Bioloģija