3 – 4 gadīgu bērnu muzikālās domāšanas veicināšana rotaļnodarbībās pirmsskolas izglītības iestādē - Vlasova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autors – Jūlija Vlasova. Darba vadītājs – Dr.paed. doc. Ligita Stramkale. Darba nosaukums – “3 – 4 gadīgu bērnu muzikālās domāšanas veicināšana rotaļnodarbībās pirmsskolas izglītības iestādē”. Darba veids: Kvalifikācijas darbs Kvalifikācijas darba apjoms – 40 lpp, 3 pielikumi, 8 tabulas, 12 attēli, 37 izmantotie literatūras un audio avoti. Kvalifikācijas darba izstrādes procesā tika veikts teorētiskais un praktiskais pētījums par muzikālo rotaļu izmantošanu pirmsskolas izglītības iestādes pedagoģiskajā procesā, lai rotaļnodarbības laikā veicinātu muzikālās domāšanas attīstību 3 – 4 gadus veciem bērniem. Darbā tiek aprakstīta 3 – 4 gadīgu bērnu vispārējā domāšana, kurā ir skaidri izpaužas egocentrisms. Tiek raksturota muzikālā domāšana kā dažādu kognitīvo procesu mijiedarbība, kuras mērķi ir klausīšanās, spontāna sasaiste ar tagad un kādreiz pagātnē dzirdētām skaņām, attēlu veidošanās prātā un attieksme pret šiem attēliem, kā arī tiek skarts jautājums par muzikālo rotaļu ietekmi uz domāšanas attīstību. Praktiskajā pētījumā tiek veikta 3 – 4 gadīgu bērnu muzikālās domāšanas izpēte un tās veicināšana, izmantojot muzikālās rotaļas. Tiek veikts iegūto rezultātu apkopojums un analīze. Darba nobeigumā tiek izdarīti secinājumi un sniegti ieteikumi pirmsskolas skolotājiem bērnu muzikālās domāšanas veicināšanā.

Author of the work – Yulia Vlasova. Supervisor – Dr.paed. doc. Ligita Stramkale. Theme of the reaserch -- “Promoting the musical thinking of 3 - 4-year-old children in play activity in preschool educational institution”. Type of work: Qualification work. Qualification work volume – 40 lpp, 3 appendices, 8 tables, 12 images, 37 literature and audio sources used. A theoretical and practical study on the use of musical games in the pedagogical process of the preschool educational institution was performed during the qualification work development process in order to promote the development of musical thinking for 3 - 4 year olds during the play activity. The work describes the general thinking of 3 - 4-year-olds, in which egocentrism is clearly manifested. Musical thinking is described as interacting with different cognitive processes, whose goals include listening, spontaneously linking to sounds heard now and in the past, making images in the mind and treating those images, and touching on the impact of musical play on the development of thinking. The practical study involves studying the musical thinking of 3 - 4-year-olds and promoting it through musical games. A summary and analysis of the results obtained are carried out. The work concludes with conclusions and recommendations for preschool teachers to promote children's musical thinking.
Promotion of musical thinking of 3-4-year-old children in play activity in a preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; muzikālā domāšana; muzikālās rotaļas; pirmsskola; 3 – 4 gadīgi bērni