Arteriālās hipertensijas novērtēšana un ārstēšana, medikamentu aprite SIA "JUNOSO" aptiekās - Mickeviča, Sintija (Latvijas Universitāte, 2014)
Medicīnā par arteriālo hipertensiju sauc jebkuru ilgstošu arteriālā asins spiediena paaugstināšanos. Hipertensijas izplatība starp Latvijas iedzīvotājiem ir kritiski augsta, vecumā pēc 60 gadiem, hipertensija sastopama 75 % iedzīvotāju. Hipertensijas izraisītās sekas – saslimstības un invaliditātes straujš pieaugums ir smags slogs valsts un personīgajam budžetam, jo hipertensiju nākas ārstēt visu atlikušo mūžu. Pirmās izvēles preparāti hipertensijas ārstēšanā – 1.Tiazīdi un tiazīdiem līdzīgie preperāti, 2.Angiotenzīna konvertējošā enzīma inhibītori , 3.Kalcija kanālu blokatori – dihidropiridīna atvasinājumi, 4.Beta receptoru blokatori. Maģistra darba mērķis – izpētīt 18 pieprasītāko hipertensijas medikamentu apriti SIA „JUNOSO” Centra, Zemgales un Pārlielupes aptiekās, laika posmā no 01.04.2013 – 31.03.2014, lai novērotu tendences medikamentu iegādē. Iegūtie dati liecina, ka pārsvarā hipertensīvos medikamentus lieto cilvēki vecumā no 71-80 gadiem, biežāk sievietes, n

SUMMARY In medicine any sustained increase in arterial blood pressure is called hypertension. Hypertension prevalence among the population in Latvian is critically high, hypertension is found in 75 % of people at the age of 60 years or over. Consequences of hypertension – the rapid growth of sickness and disability are heavy burden on the state budget as well as personal budget, because hypertension has to be treated for the rest of your life. First choice treatment for hypertension - 1.Thiazides and thiazide-like preparations 2.Angiotensin-converting enzyme inhibitors 3.Calcium channel blockers-dihydropyridine derivatives 4.Beta-receptor blockers The goal of the master's thesis - to study the 18 most demanded hypertensive medications circulation in Ltd. “JUNOSO” Center, as well as Zemgales and Pārlielupes pharmacies, in the period of 01.04.2013 - 31.03.2014, to monitor trends in the purchase of these medicines. The obtained data suggest that most hypertensive medications users
Evaluation and treatment of arterial hypertension medicine movement in SIA "JUNOSO" pharmacies
Keywords: Farmācija