Siltuma enerģijas licences darbības zonas pārņemšana saturiskā ierobežojuma ietvaros - Romanova, Ilona (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba tēmas nosaukums ir „Siltuma enerģijas licences darbības zonas pārņemšana saturiskā ierobežojuma ietvaros”. Maģistra darbā kā izpētes priekšmeti tiek izvirzīti trūkumi sašaurinātai interpretācijai par nelabvēlīga administratīvā akta izdošanas pilnvaru pietiekamību. Izpētes pamatā ir analizēta pretruna starp likuma atrunas principu un saturisko ierobežojumu, ņemot vērā gan administratīvo un konstitucionālo tiesību teorētisko, gan Administratīvā procesa likuma, Satversmes tiesas un Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta judikatūras, Administratīvās apgabaltiesas prakses atziņu praktisko skatījumu. Neskatoties uz to, ka saturiskais ierobežojums cēlies no konstitucionālajām tiesībām, darba noslēgumā autore nonāk pie secinājuma, ka arī administratīvajās tiesībās pastāv noteiktas iezīmes saturiskajam ierobežojumam. Kā priekšlikumu autore iesaka attīstīt likuma atrunas principa doktrīnu, kā risinājumu norādot paplašinātu šī principa interpretāciju par pilnvaru priekšnoteikumiem izdot nelabvēlīgu administratīvo aktu. Lai siltuma enerģijas licences darbības zonas pārņemšanas procesu padarītu efektīvāku, papildus autore piedāvā grozīt normatīvos aktos, tai skaitā piedāvā noteikt nepārtrauktas siltumapgādes garantijas un jaunu juridisko terminoloģiju.

The title of master thesis is “Take-over of the territorial area of a licence of heat supply according to framework of internal abridgement”. Due to the lack of scope of powers to issue an unfavourable administrative act the subject matter of the master thesis is the problem of interaction between the principle of legal reservation and internal abridgement. Thus mentioned interaction is subject to theoretical as well as practical analysis of Administrative procedure law, jurisprudence of Constitutional Court of Latvia and the Department of Administrative Cases of Senate of the Supreme Court, case law of Administrative district court, administrative and constitutional law theory. Although internal abridgement has been derived from constitutional law at the end author comes to conclusion that there are pre-existent characteristic marks of internal abridgement in administrative law. Also there is expressed proposal to develop doctrine of the principle of legal reservation by expanding its interpretation to expand the scope of powers to issue an unfavourable administrative act. Despite of the theoretical conclusions author suggests to amend legislation in regard to take-over of the territorial area of a licence of heat supply, also to incorporate the guaranties of continuous heat supply and new legal terminology.
Take- over of a territorial area of a license of heat supply according of framework of internal abridgement
Keywords: Juridiskā zinātne