Darba vides stresa veicinošie faktori un vadīšanas metodes vispārējās aprūpes māsu praksē psihoneiroloģijas stacionārā - Antoņeviča-Dambe, Sintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma: Darba vides stresa veicinošie faktori un vadīšanas metodes vispārējās aprūpes māsu praksē psihoneiroloģijas stacionārā. Tēmas aktualitāti pamato augstais stresa līmenis veselības aprūpē, īpaši psihoneiroloģijas stacionāros. Darba mērķis ir izpētīt darba vides stresa veicinošos faktorus un vadīšanas metodes, kuras izmanto vispārējās aprūpes māsas psihoneiroloģijas stacionārā. Pētījuma jautājums: Kādi ir galvenie darba vides stresa veicinošie faktori un kādas stresa vadīšanas metodes visbiežāk izmanto māsas? Izvirzītā hipotēze: Biežākais darba vides stresa veicinošais faktors vispārējās aprūpes māsu praksē psihoneiroloģiskajā stacionārā ir pacientu uzvedības sarežģītība, un māsas biežāk izmanto emocionālā atbalsta grupas sesijas vai individuālu terapiju kā stresa vadīšanas metodi. Pētījuma metodes raksturojums: Pētījums tika veikts, izmantojot kvantitatīvo metodi. Pētījuma instruments bija anketa, kas tika izstrādāta, lai identificētu galvenos stresa faktorus un izmantotās stresa vadīšanas metodes. Pētījuma dalībnieki un izmantotie instrumenti: Pētījumā piedalījās vispārējās aprūpes māsas, kuras strādā psihoneiroloģijas stacionārā. Pētījuma instruments bija anketa, kas ietvēra jautājumus par darba vides faktoriem un stresa vadīšanas metodēm. Galvenie pētījuma rezultāti un secinājumi: Pētījuma rezultāti atklāja, ka lielākā daļa māsu identificē pacientu uzvedības sarežģītību kā galveno stresa avotu. Par efektīvākajām stresa vadīšanas metodēm visbiežāk tika minētas emocionālā atbalsta grupas un individuālā terapija. Secināts, ka nepieciešams uzlabot vadības un darbinieku komunikāciju un nodrošināt papildus resursus un apmācības, lai efektīvāk pārvaldītu stresu. Atslēgvārdi: darba vide, stresa vadīšana, vispārējā aprūpe, psihoneiroloģijas stacionārs, māsas, emocionālais atbalsts, stresa faktori.

Title of the Bachelor's Thesis: Stress-Inducing Factors in the Work Environment and Management Methods in General Nursing Practice in a Psychoneurological Hospital. The relevance of the topic is justified by the high level of stress in healthcare, especially in psychoneurological hospitals. The aim of this study is to explore the stress-inducing factors in the work environment and the management methods used by general nurses in a psychoneurological hospital. Research question: What are the main stress-inducing factors in the work environment, and what stress management methods are most commonly used by nurses? Hypothesis: The most common stress-inducing factor in the work environment for general nurses in a psychoneurological hospital is the complexity of patient behavior, and nurses most frequently use emotional support group sessions or individual therapy as stress management methods. Description of research methods: The study was conducted using a quantitative method. The research instrument was a questionnaire designed to identify the main stress factors and the stress management methods used. Participants and instruments: The study involved general nurses working in a psychoneurological hospital. The research instrument was a questionnaire that included questions about work environment factors and stress management methods. Main findings and conclusions: The results revealed that the majority of nurses identify patient behavior complexity as the main source of stress. Emotional support groups and individual therapy were most often mentioned as effective stress management methods. It was concluded that there is a need to improve communication between management and staff and to provide additional resources and training to manage stress more effectively. Keywords: work environment, stress management, general nursing, psychoneurological hospital, nurses, emotional support, stress factors.
Stress-Inducing Factors in the Work Environment and Management Methods in General Nursing Practice in a Psychoneurological Hospital.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; darba vide; stresa vadīšana; vispārējā aprūpe; psihoneiroloģijas stacionārs; emocionālais atbalsts