Latvijas mežu ilgstspējas novērtējums, kokmateriālu ražošanas un eksporta iespēju analīze - Grabis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba ir izstrādāts latviešu valodā un tas sastāv no 3 daļām. Maģistra darba mērķis ir izpētīt kokrūpniecības eksporta ietekmējošos faktorus Latvijā, lai rastu iespējas kokrūpniecības eksporta palielināšanai. Mērķa sasniegšanai autors veic ekonomisko un statistisko analīzi, kā arī praktisko izpēti Latvijas kokrūpniecības sektorā. Kokrūpniecības nozare pēc vairāku gadu pastāvīga kāpuma un izaugsmes, 2008-2009. gadā strauji sašaurinājās un katastrofāli kritās kokrūpniecības nozares apjomi. Attiecīgi tas iespaidoja arī kokrūpniecības eksporta apjomus, jo kokmateriālu eksports jau pastāvīgi gadiem ilgi bijis galvenā eksporta preču kategorija. Otra maģistra darba problēma ir kokrūpniecības eksporta preču pievienotā vērtība un tās paaugstināšanas iespējas, kas dotu stabilitāti eksportētājiem un izaugsmi tautsaimniecībai. Autora pētījumā ir konstatēts, ka uzņēmumi, kas ražo gatavo produkciju, ko vēlāk piegādā ES valstīm vai arī eksportē, ir piedzīvojuši mazāku eksporta vai piegāžu apjomu kritumu nekā uzņēmumi, kas eksportē vai piegādā ES valstīm zāģbaļķus, kas ir produkcija ar mazu pievienoto vērtību valsts ekonomikai. Tātad Latvijā uzņēmumiem ar Ekonomikas ministrijas atbalstu ir jāražo vairāk celtniecības pusfabrikāti, nevis jāeksportē zāģbaļķi. Maģistra darbs ietver 20 tabulas un 48 attēlus. Šī darba izstrādei ir izmantoti 45 ¬¬ informācijas resursu un literatūras avoti. Maģistra darbam ir ¬¬¬¬¬3 pielikumi. Kopējais darba apjoms ir 103 lpp. Maģistra darba pētījuma rezultāti apkopoti secinājumos un priekšlikumos.

The Master thesis is made in Latvian language and it consists of 3 parts. The purpose of master’s degree is to investigate the factors influencing the industry's export Latvian in order to find opportunities for the industry's increased exports. Achieve the author of the economic and statistical analysis as well as translational research Latvian forest industry sector. Timber industry after several years of continuous expansion and growth, 2008-2009. declined sharply and fell dramatically timber industry volumes. Accordingly, it had an impact on the industry's export volumes in timber exports have consistently over the years been a major export category. Another problem is the master timber export value added and its potential improvements that would give stability to exporters and growth in the economy. The author's study found that the companies which manufacture finished products, which are then delivered to EU countries or exported, have experienced lower export volume of supply or a fall than companies that export or supply of EU countries in timber, which are products with low added value to the national economy . So Latvian companies to support the Ministry of Economy has produced more semi-finished building, and not exported sawlogs. In Master’s degree work are included 20 charts and 48 figures. 45 sources of data and literature have been used in development of Master’s degree work. Master’s degree volume is 103 pages. In Chapter “Conclusions and proposals” is made summary of practical research results.
Latvian forest sustainability assessment of timber production and export analysis
Keywords: Vadībzinātne