Devona Pļaviņu svītas uzbūve un sastāvs atsegumos Amatas krastos - Seilis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs ir par augšējā devona Pļaviņu svītas nogulumiežu uzbūvi un sastāvu Amatas krastos. Pētot trīs netālu esošus atsegumus Dolomītu krauju, Vizuļu iezi un Īļaku iezi, tika sagatavoti ģeoloģiskie griezumi, izgatavoti 28 pieslīpņi un 16 plānslīpējumi. Noskaidrots, ka šajos objektos Kokneses ridas nogulumi veidojās ļoti sekla ūdens un vismaz epizodiski palielināta sāļuma apstākļos, bet Sēlijas ridas nogulumi seklā, normāla sāļuma jūrā, ko periodiski ietekmēja subaerālās atsegšanās epizodes. Secināts, ka Sēlijas ridā lielākā daļa nodalīto slāņu ir izsekojami starp visiem trijiem griezumiem, novērojot tajos tikai mazas izmaiņas. Griezuma augšējā daļa visvairāk atšķīrās starp pētītajiem objektiem.

The Bachelor’s thesis deals with the structure and composition of sedimentary rocks of the Upper Devonian Plaviņas Formation on the banks of River Amata. During the study of three closely located objects the Dolomite Cliff, Vizuļi Rock and Īļaki Rock Outcrop logs, 28 cut and polished specimens, and 16 thin-sections were prepared. It was clarified that the deposits of Koknese Member formed in very shallow water, at least episodically hypersaline settings, but the deposits of Sēlija Member formed in shallow sea of normal salinity, periodically influenced by subaerial exposure. It was concluded that most layers in the Sēlija Member are traceable between all three sections, observing only small changes. The upper part of sections differed most among the objects.
Geological structure and composition of the Devonian Pļaviņas Formation in exposures at banks of the Amata River
Keywords: Ģeoloģija; dolomīti; augšējais devons; sedimentoloģija; plānslīpējumi; Dolomītu krauja