Komandas sadarbība bērnu paliatīvajā aprūpē valsts sociālās aprūpes centrā - Kiseļova, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Komandas sadarbība bērnu paliatīvajā aprūpē valsts sociālās aprūpes centrā.” Tēmas aktualitāte ir komandas savstarpējās sadarbības gan pozitīvās, gan negatīvās nianses. Noskaidrot, kas strādā un kas nestrādā valsts sociālos aprūpes centros, lai uzlabotu darbinieku komandas sadarbības efektivitāti. Latvijā nav publicēti pētījumi par aprūpes centriem, kas specializējas paliatīvajā aprūpē pediatrijā. Pētījuma mērķis- Izpētīt komandas sadarbību paliatīvajā aprūpē bērniem valsts sociālās aprūpēs centrā Pētījuma jautājums- Kāda ir komandas sadarbība paliatīvajā aprūpē bērniem valsts sociālās aprūpes centrā X? Pētījums metode- kvalitatīva pētījuma metode Pētījuma instruments – daļēji strukturēta intervija Pētījuma dalībnieki - 11 dalībnieki, valsts sociālās aprūpēs centra filiāles X darbinieki, vienas grupas pārstāvji – sociālie audzinātāji, aprūpētāji, sociālie darbinieki, ārstniecības personas un funkcionālie speciālisti, kas iesaistīti šīs grupas paliatīvajā aprūpē. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka savstarpēja komunikācija ir daļēji nepilnvērtīga, jo pastāv valodas barjera, atšķirīgs runas veids, atkarībā no augstākas amata pakāpes vai atšķiras no katra indivīda iezīmēm un uztveršanas spējām. Savukārt par sadarbību uzskata, ka ir labā līmenī, bet tajā pašā laikā tā ir mainīga. Viedokļu un kritikas izteikšanās brīvību vairākums definē kā pozitīvu. Ir vērojamas tendences par neitrālu atbilžu sniegšanu, kas atkarīgs no personas, tai pašā laikā respondenti izsakās, ka ir grūtības brīvi izteikties. Informācijas efektivitāti ietekmē cilvēciskais faktors, kas bieži izvēršas par nepilnīgu informāciju nodošanu, kā rezultāta ir ieviesta informācija rakstiskā veidā. Tai pašā laikā vairākums uzskata, ka informācijas apmaiņa ir pietiekama. Darba efektivitāte ietekmē darbinieku neesamība. Komandas sadarbība ir daļēji pietiekama, jo intervijās laikā ir dažāds vērtējums par sadarbību, viedoklis kopumā izriet no dažādiem aspektiem.

The topic of the bachelor thesis is "Team cooperation in palliative care of children in the state social care center." The topic, mutual cooperation of the team, both positive and negative nuances that work and do not work social care centers in order to improve the efficiency of employees in the team, as well there is no sstudies have been published in Latvia that specialize specifically in palliative care in pediatrics in state social care centers. The purpose of the study is to investigate team cooperation in palliative care for children in the state social care center Research question - What is team cooperation in palliative care for children in the state social care center X? Research method - qualitative research method The research tool is a semi-structured interview Research participants - 11 participants, employees of of the state social care center X, representatives of one group - social educators, caregivers, social workers, medical personnel and functional specialists who are involved in the palliative care of this group. In the course of the research, was found that mutual communication is partially inferior because there is a language barrier, a different way of speaking, depending on the higher level of profession and perception abilities of each individual, while cooperation is considered to be at a good level, but at the same time it is variable. The majority defines the freedom of expressing opinions and criticism as positive, there is a tendency to give neutral answers when it depends on the person, at the same time respondents say that there are difficulties to express themselves freely. The effectiveness of information is affected by the human factor, which often leads to incomplete information transfer, as a result of which information is introduced in written form, while the majority believes that the exchange of information is sufficient. The interaction of the team is partly sufficient, because during the interviews there is a different assessment of the opinion of cooperation as a whole, resulting from different aspects.
Team cooperation in palliative care of children in the state social care center
Keywords: Medicīna; komandas sadarbība; komunikācija; prasmes; team cooperation; communication