Eiropas Savienības sankciju pret Krieviju, saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā 2022. gadā, rāmējumi ziņu portālos “LSM.lv”, “BBC.co.uk” un “Hungarytoday.hu” - Ozoliņa, Odeta (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Eiropas Savienības sankciju pret Krieviju, saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā 2022. gadā, rāmējumi ziņu portālos “LSM.lv”, “BBC.co.uk” un “Hungarytoday.hu” mērķis ir izpētīt, kādi ir izplatītākie rāmējumi, medijiem atspoguļojot Eiropas Savienības ieviestās sankcijas, kas vērstas pret Krieviju saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā. Noskaidrots, kādas ir rāmējumu atšķirības portālos “LSM.lv”, “BBC.co.uk” un “Hungarytoday.hu”, izdarot secinājumus par to, vai valsts, kurās mediji darbojas, nostājai attiecībā uz Krievijas karu Ukrainā ir ietekme uz rāmējumiem mediju publikācijās. Darba teorētiskajā daļā aplūkota rāmēšanas teorija, tās nozīme mediju telpā un karadarbības atspoguļošanā, kā arī globālās komunikācijas un informācijas starptautiskās plūsmas jēdziens. Darba empīriskajā daļā izmantotas divas pētnieciskās metodes – kontentanalīze un rāmējumu analīze. Ar izvēlēto pētniecisko metožu palīdzību tiek secināts, kādi ir izplatītākie rāmējumi portālos “LSM.lv”, “BBC.co.uk” un “Hungarytoday.hu”. Darbā ir trīs daļas: teorētiskā, metodoloģiskā un empīriskā daļa. Darbs sastāv no piecām nodaļām un 14 apakšnodaļām.

The objective of the bachelor's thesis titled “Framing of European Union sanctions against Russia in response to its military aggression against Ukraine in 2022 in the news portals “LSM.lv,” “BBC.co.uk” and “Hungarytoday.hu”” is to determine the prevalent media frames used to depict the European Union's sanctions against Russia following its invasion of Ukraine. The study aims to discern any variations in framing among the portals and draw conclusions regarding whether the geopolitical position of the media outlet's country of operation influences the framing of the Russia’s war in Ukraine in media publications. The theoretical portion of the thesis delves into the concept of framing, its significance within the media landscape, and its role in reporting on armed conflicts. It also explores global communication and international flow of information. In the empirical section, two research methods are employed: content analysis and frame analysis. By utilizing these methodologies, the thesis determines the most commonly employed frames on LSM.lv, BBC.co.uk, and Hungarytoday.hu. The thesis is structured into three main sections: theoretical, methodological, and empirical. It consists of five chapters and 14 subsections.
Framing of European Union sanctions against Russia in response to its military aggression against Ukraine in 2022 in the news portals “LSM.lv,” “BBC.co.uk” and “Hungarytoday.hu”
Keywords: Komunikācijas zinātne; sankcijas; Krievijas karš Ukrainā; rāmējumi; mediji