Negausīgas ēšanas saistība ar apzinātību un stresa pārvarēšanas stratēģijām - Semdjankina, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp negausību ēšanā, apzinātību un stresa pārvarēšanas stratēģiju izvēli. Pētījumā piedalījās 105 respondenti vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas: Negausīgās ēšanas skala (The Binge Eating Scale); Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja (The Coping orientation of Problem Experience/COPE Inventory); Apzinātības piecu aspektu aptauja (Five Facet Mindfulness Scale). Veiktā pētījuma ietvaros tika atklāts, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp negausīgās ēšanas rādītājiem un izvairīšanās stratēģijas izvēli, kā arī starp apzinātības līmeni un negausīgās ēšanas tendenci, un tieši – ka augsti izvairīšanās stratēģijas rādītāji ir būtisks riska faktors ēšanas traucējuma gadījumā, taču aizsargājoši faktori ir indivīda apzinātā rīcība un uz problēmām orientētas stresa pārvarēšanas stratēģijas izvēle.

The aim of the study was to reveal the trends between the phenomena of binge eating, coping strategies and mindfulness. 105 respondents at the age of 18-55 participated in the study. In order to understand whether there is a statistically significant relationship between these mentioned phenomena, three questionnaires were used in the study: The Binge Eating Scale; The Coping orientation of Problem Experience/COPE Inventory; Five Facet Mindfulness Scale. The data of the conducted study confirms that there is a statistically significant relationship between the tendency for the binge eating and avoidance coping, as well between the level of mindfulness and indisposition for binge eating, as in the high level of avoidance coping is a significant risk factor of binge eating, whereas acting with awareness and problem-solving coping strategy are the protective factors of binge eating.
The connection between binge eating, mindfulness and coping strategies
Keywords: Psiholoģija; negausīgā ēšana; stresa pārvarēšanas stratēģijas; kopinga stratēģijas; apzinātība