Mazmolekulāro savienojumu reversīna un resveratrola ietekme uz angioģenēzei būtisku faktoru ekspresiju un sekrēciju ādas MCŠ - Kaktiņa, Elza (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis bija noteikt mazmolekulāro savienojumu reversīna un resveratrola ietekmi uz angioģenēzei būtisku faktoru ekspresiju un sekrēciju cilvēka ādas mezenhimālo šūnu kultūrās. Šūnas 48 h tika kultivētas dažādu koncentrāciju reversīna un resveratrola barotnes šķīdumos. Tika noteikta šo savienojumu ietekme uz šūnu morfoloģiju, proliferāciju un spēju aizsargāt pret aktīvā skābekļa formām. Faktoru gēnu ekspresija tika noteikta ar kvantitatīvo PĶR, bet sekrēcija – ar „Sandwich” ELISA un angioģenēzes multipaneļa (xMAP®) komplektu. Reversīna klātbūtnē samazinājās VEGF, FGF-2 un SDF-1 ekspresija, bet palielinājās VEGF sekrēcija, kā arī reversīns uzrādīja antioksidatīvas īpašības. Resveratrola klātbūtnē samazinājās VEGF, FGF-2, SDF-1, ANG un IL-8 ekspresija un VEGF sekrēcija. EGF, endotelīna-1 un angiopoetīna-2 sekrēcija ādas netika detektēta. Tika novērotas ekspresijas un sekrēcijas atšķirības starp dažādām šūnu kultūrām. Atslēgas vārdi: ādas mezenhimālās šūnas, reversīns, resveratrols, augšanas faktori, citokīni, angioģenēze.

The aim of this study was to determine the effect of low molecular weight compounds reversine and resveratrol on the expression and secretion of significant factors for angiogenesis in skin mesenchymal cell culture. Cells were cultivated in different concentrations of reversine and resveratrol growth medium solutions for 48 h. The effect of these compounds on cell morphology, proliferation and ability to reduce reactive oxygen species was determined. The expression of factors was measured by quantitative PCR, but secretion – by „Sandwich” ELISA and angiogenic multipanel (xMAP®) kit. In the presence of reversine, expression of VEGF, FGF-2 and SDF-1 decreased, while secretion of VEGF increased. Resveratrol caused the decline of VEGF, FGF-2, SDF-1, ANG and IL-8 expression and VEGF secretion. Secretion of EGF, endothelin-1 un angiopoetin-2 was not detected. Differences of expression and secretion among the various cell cultures were observed. Keywords: skin mesenchymal cells, reversine, resveratrol, growth factors, cytokines, angiogenesis.
The effect of low molecular weight compounds reversine and resveratrol on the expression and secretion of significant factors for angiogenesis in skin MSC
Keywords: Bioloģija