Dzīves kvalitātes vērtējums Aizkraukles novadā - Kravale, Ramona (Latvijas Universitāte, 2006)
Autore savā maģistra darbā “Dzīves kvalitātes vērtējums Aizkraukles novadā” raksturo demogrāfisko situāciju, novērtē dzīves kvalitātes objektīvos rādītājus, kā arī apkopo un analizē iedzīvotāju aptaujā iegūtos subjektīvos rādītājus. Darba mērķis ir izpētīt un novērtēt dzīves kvalitāti Aizkraukles novadā un to ietekmējošos faktorus, savukārt darba galvenie uzdevumi ir veikt dzīves kvalitātes jēdziena, raksturojošo rādītāju un līdzšinējo pētījumu literatūras apskatu, apkopot un analizēt statistisko informāciju par demogrāfiskajiem procesiem Aizkraukles novadā, novērtēt dzīves kvalitātes objektīvos rādītājus, veikt iedzīvotāju aptauju, analizēt iegūtos subjektīvos rādītājus. Autore demogrāfiskās situācijas raksturošanai izmanto šādus rādītājus: iedzīvotāju skaita dinamika, iedzīvotāju dabiskā kustība – dzimstība, mirstība, iedzīvotāju etniskais sastāvs, dzimuma un vecuma sastāvs, demogrāfiskās slodzes rādītāji. Dzīves kvalitātes novērtēšanai autore izmanto izglītības līmeņa un valodas prasmes rādītājus, nodarbinātības un bezdarba līmeņa, materiālās labklājības rādītājus, kā arī mājokļa apstākļus. Darba izstrāde balstās uz Latvijas Republikas centrālās statistikas pārvaldes publicētajiem materiāliem un Aizkraukles novada domes publicētajiem un nepublicētajiem materiāliem. Darba atslēgas vārdi: Aizkraukles novads, dzīves kvalitāte, demogrāfiskā situācija, objektīvie un subjektīvie rādītāji.

The author in her master’s paper “The assessment of the quality of life in Aizkraukle’s district” describes demographic situation, measures objective indicators of the quality of life, as well as sums up and analyses the subjective indicators drawn from the inquiry of population carried out by the author. The purpose of the paper is to investigate and assess the quality of life in Aizkraukle’s district and factors that influences it, however, the key tasks are following: to accomplish the review of conception ‘the quality of life’, characterising indicators and literature of former inquiries; to aggregate and analyse the statistical information of demographic processes in Aizkraukle’s district; to assess the objective indicators of the quality of life; to carry out the poll of population and analyse acquired subjective indicators. In order to describe the demographic situation the author uses subsequent parameters: population dynamics, the natural movement of population – birth rate and death rate, ethnic structure of population, the structure of gender and age, likewise the indicators of demographic load. To estimate the quality of life author uses such indicators as educational level and command of language, employment and unemployment rate, as well as indicators of material well-being and dwelling conditions. The work is based on published materials of central statistics board of the Republic of Latvia and both published and unpublished materials of the council of Aizkraukle’s district. The key words in master’s paper: Aizkraukle’s district, quality of life, demographic situation, objective and subjective indicators.
The Quality of Life Assesment in Aizkraukle novads
Keywords: Ģeogrāfija