Dabisko zālāju augšņu daudzveidība Vidzemes centrālajā daļā - Rotkovska, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Dabisko zālāju platību samazināšanās ir ļoti aktuāla pēdējos gados Latvijas teritorijā, t.sk. Vidzemes centrālajā daļā. Viens no nozīmīgākajiem zemes izmantošanas struktūras ietekmējošiem faktoriem ir augsnes daudzveidība. Tādēļ bakalaura darba mērķis - raksturot Vidzemes centrālajā daļā izplatītāko dabisko zālāju augšņu daudzveidību, augsnes īpašības, to ietekmējošos faktorus un augsnes veidošanās procesus. Bakalaura darbā iegūtie rezultāti parādīja, ka Vidzemes centrālajā daļā izplatītie dabiskie zālāji raksturojami ar relatīvi lielu augšņu daudzveidību, ko nosaka augsnes veidošanās faktori un procesi, kas atspoguļojas augsnes īpašībās un auglībā un tādejādi ietekmē dažādu zālāju tipu izplatību. Iegūtie rezultāti ir nozīmīgi saistībā ar dabisko zālāju un augšņu daudzveidības likumsakarībām, kā arī dabisko zālāju ilgtspējīgu saglabāšanu un atjaunošanu atkarībā no augsnes īpašībām un to ietekmējošiem faktoriem un augsnes veidošanās procesiem, kas ir būtiski ilgtspējīgā lauksaimniecībā un zālāju apsaimniekošanā.

Semi-natural grassland distribution is vital important in last years in Latvia, including central part of Vidzeme. Soil diversity is one of the most important factors influencing land-use structure. Therefore the aim of the bachelor's thesis is to characterize major semi-natural grassland soil diversity, soil characteristics, influencing factors and soil formation processes in the central part of Vidzeme. Bachelor thesis results showed that the central part of Vidzeme distributed semi - natural grasslands is characterized by a relatively high diversity of soils, determining soil formation factors and processes that are reflected in soil characteristics and fertility, and thus affect the prevalence of different types of grasslands. The results are significant in relation to the natural grasslands and soil diversity regularities, as well as natural grassland sustainable conservation and renewal, depending on soil characteristics and influencing factors and soil formation processes that are essential for sustainable agriculture and grassland management.
Diversity of semi-natural grassland soils in central part of Vidzeme
Keywords: Ģeogrāfija; augsnes īpašības; augsnes auglība; ietekmējošie faktori; veidošanās procesi; klasifikācija