Personas tiesības uz identitāti - dzimuma maiņas aspekts - Grīnberga, Šarlote (Latvijas Universitāte, 2022)
Tiesības uz identitāti sevī iekļauj arī dzimuma identitāti, kas var sakrist vai nesakrist ar dzimumu, kas piešķirts ar dzimšanu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Eiropas Savienības un Latvijas dzimuma maiņas tiesisko regulējumu, kā arī gadījumus, kad persona, lai iegūtu juridisku dzimuma atzīšanu saskarās ar priekšnoteikumiem, kas ietekmē tās esošo laulību un tiesības uz ģimenes veidošanu ar bērniem. Darbā tiks apskatīti arī dzimuma maiņas operāciju aizsākumi 20.gadsimtā, jo tas mudināja tiesiskā regulējuma rašanos, kurš vēljoprojām ir atšķirīgs un mainīgs katrā Eiropas Savienības dalībvalstī. Bakalaura darba rezultātā tika gūti secinājumi, kas skaidro dzimuma identitātes būtību un sabiedrības atšķirīgo viedokli, kas skar dzimuma izpratni. Ir sabiedrības daļa, kas cilvēkus iedala tikai vīriešos un sievietēs, bet otra sabiedrības daļa neatzīst vīrieti un sievieti kā vienīgos dzimumus, norādot uz tiem, kā galējībām. No sabiedrībā valdošās izpratnes arī tālāk izriet valsts tiesiskais regulējums, kas atstāj būtisku ietekmi uz transpersonu tiesībām, kā piemēram, uz laulības spēkā esamību vai ar attiecībām bērniem, kas dzimuši laulības laikā. Latvijā nav atļauta viendzimuma laulība, kas nozīmē, ka ja viens no laulātajiem maina dzimumu un vēlas iegūt atbilstošus dokumentus, tad nepieciešams laulību anulēt, tomēr partnerattiecību reģistrācija būtu veids, kā nodrošināt iespējami tuvākas attiecības laulātajiem, kuri arī pēc dzimuma juridiskās atzīšanas vēlas būt kopā.

The right to identity also includes gender identity, which may or may not concide with the sex assigned at birth. The aim of bachelor thesis is to examine the legal framework for gender reassignment in the Euroean Union and Latvia, as well as the cases where a person, in order to obtain legal gender recognition, faces preconditions that affect their existing marriage and the right to found a family with children. This work will also look at the origins of sex reassignment operations in the 20th century, as this gave rise to a legal framework which still varies and changes form one EU Member State to another. The bachelor thesis led to conclusions that explain the nature of gender identity and the divergent views of society regarding gender perceptions. There is a part of society that divides people into men and women only, while another part of society does not recognise men and women as the only genders, reffering to those as extremes. This societal perception is also the basis for national legal frameworks that have a significant impact on transgender rights, such as validity of marriage or the relationship with children born during marriage. Latvia does not allow same-sex marriage, which means that if one of the spouses changes sex and wishes to obtain the appropriate documents, the marriage must be annuled, but the registration of the partnership would be a way of ensuring the closest possible relationship between spouses who wish to remain together even after legal recognition of their sex.
A person`s right to identity - the aspect of gender transitioning
Keywords: Juridiskā zinātne; dzimuma identitāte; dzimuma disforija; Eiropas Savienības dalībvalstu regulējumi; juridiskā dzimuma atzīšana; laulības spēkā esība