Liepājas cietums Latvijas ieslodzījuma vietu sistēmā 1919-1933: ieslodzīto resocializācijas pasākumi - Stilve, Rūta (Latvijas Universitāte, 2024)
Liepājas cietums Latvijas ieslodzījuma vietu sistēmā 1919-1933: ieslodzīto resocializācijas pasākumi. Darba autors: Rūta Stilve. Darba zinātniskais vadītājs: Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta zinātniskā asistente PhD. Cand. Mg. Hist. Aiga Bērziņa-Kite. Latvijā Liepājas cietums bija būtiska cietuma resora sastāvdaļa. Bakalaura darbā tiek apskatīts jautājums par Liepājas cietumā ieviestajiem resocializācijas pasākumiem, kuru mērķis bijis nodrošināt ieslodzīto disciplinēšanu, uzlabot to izglītības līmeni, nodrošināt darbspējīgas prasmes dzīvei ārpus cietuma, bet galvenais bija sniegties uz Galvenās cietuma valdes izvirzīto mērķi, cietumus pakāpeniski pārvērst par darba namiem. Darba mērķis: Izpētīt Liepājas cietuma darbību no 1919. gada līdz 1933. gadam, akcentējot ieslodzīto resocializācijas programmu, vēršot pastiprinātu uzmanību uz metodēm, kā ieslodzītie tika izglītoti un nodarbināti cietumā. Darba apjoms ir 82.lpp. Darbs sastāv no četrām nodaļām. Tajās tiek aplūkota kopējā situācija ieslodzījuma vietās Latvijā, kāda situācija starpkaru periodā bija Liepājā un kā darbojās Liepājas cietums. Darbā tiek aprakstīts cietumā ieslodzīto izglītošanas pasākumi un to nodarbināšana cietuma iekšienē un ārpus tā.

Liepaja Prison in the Latvian Prison System 1919–1933: measures for the resocialization of prisoners. Author: Rūta Stilve. Scientific supervisor: Ph.D. degree in history, Prof. Dr. Aiga Bērziņa-Kite. In Latvia, Liepāja Prison was an important part of the prison department. The bachelor thesis deals with the resocialization measures introduced in Liepāja Prison, the aim of which was to discipline prisoners, improve their educational level, and provide them with employable skills for life outside prison, but the main goal was to gradually turn the prisons into workhouses, a goal set by the Main Prison Board. The aim of the paper is to study the operation of Liepaja Prison from 1919 to 1933, with an emphasis on the prisoner re-socialisation programme, focusing on the methods by which prisoners were educated and employed within the prison. The volume of the work is 82 pp. The work consists of four chapters. They deal with the general situation in prisons in Latvia, the situation in Liepāja in the interwar period, and the functioning of Liepāja Prison. The work describes the educational activities of the prisoners and their employment inside and outside the prison.
Liepāja Prison in the Latvian Prison System from 1919 until 1933: measures for the resocialisation of prisoners
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Liepājas cietums; Resocializācija; Galvenā cietumu valde; Ieslodzītie