Bioloģiskā lauksaimniecība Latvijā - šķēršļi un iespējas tās attīstībai - Jarmakoviča, Māra (Latvijas Universitāte, 2023)
Bioloģiskā lauksaimniecība tiek uzskatīta par ilgtspējīgāku ražošanas sistēmu. Tomēr, neskatoties uz pieaugošo patērētāju uzmanību bioloģiskajiem produktiem un bioloģiskajai lauksaimniecībai atvēlēto platību pieaugumu pēdējos gados, tās izaugsme nav viendabīga dažādo Eiropas Savienības valstu iekšienē – tajā skaitā Latvijā. Bakalauradarbs veidots ar mērķi noskaidrot kavējošos un veicinošos aspektus Latvijas lauksaimnieku izvēlē pāriet uz bioloģisko saimniekošanu. Darba teorētiskajā daļā analizēts lauksaimniecības sistēmu raksturojums un iedalījums atkarībā no ilgtspējības, kā arī teorētiskais ietvars par aspektu dažādību lauksaimnieku izvēlē saimniekot bioloģiski. Metodoloģijas daļā tika aprakstīts pētījuma dizains, datu ieguves un analīzes metodes, kā arī aprakstīta lauka darba gaita. Empīriskajā daļā tika veikta interviju un aptauju datu analīze un aprakstīti analīzes gaitā iegūtie rezultāti. Darba beigās tika aprakstīti pētījuma gaitā iegūtie secinājumi. Pētījums sniedza ieskatu par šķēršļiem un iespējām bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai Latvijā.

Organic farming is considered a more sustainable production system. However, despite the growing attention of consumers to organic products and the increase in the area devoted to organic farming in recent years, its growth is not homogeneous within the various countries of the European Union - including Latvia. The bachelor's thesis is designed with the aim of identifying the inhibiting and facilitating aspects of Latvian farmers' transition to organic farming. The theoretical part of the work analyzes the characteristics and classification of agricultural systems depending on sustainability, as well as the theoretical framework on the diversity of aspects in farmers' choice to farm organically. The methodology chapter describes the research design, data collection and analysis methods, as well as describes the course of the field work. The empirical part analyzes interview and survey data and describes the results obtained during the analysis At the end of the thesis, the conclusions of the study are described. The study provided an insight into the obstacles and opportunities for the development of organic agriculture in Latvia.
Biological agriculture in Latvia - obstacles and opportunities in its development
Keywords: Socioloģija; bioloģiskā lauksaimniecība; sociokulturālie aspekti; strukturālie aspekti; ekonomiskie aspekti; lauku attīstības modelis